Behandelingen bij borstkanker

Veel mensen krijgen een combinatie van behandelingen. Je vindt meer informatie over deze behandelingen via het menu op deze pagina. Welke behandelingen medisch verantwoord zijn, zal je arts vertellen. Zorg dat je alle informatie hebt om samen met je arts een goede keuze te kunnen maken; bespreek de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen (kansen, risico’s, bijwerkingen en late gevolgen). Vraag ook naar het effect van de verschillende behandelingen op je dagelijks leven.

Curatief, palliatief, adjuvant, neo-adjuvant: wat is het verschil?

Behandelingen kunnen onderverdeeld worden naar het doel dat ze hebben. Is het doel van de behandeling om je te genezen? Dan is het een curatieve behandeling. De curatieve behandeling krijg je om de tumor uit je lichaam halen. Meestal is dit een operatie. Daarnaast bestaat er ook adjuvante behandeling, dit is een aanvullende behandeling. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de tumor terug komt of uitzaait. Het is dus een aanvulling op de curatieve behandeling. Dit kan bijvoorbeeld chemotherapie of hormoontherapie zijn. Als deze aanvullende behandeling gegeven wordt voorafgaand aan de curatieve behandeling, heet het een neo-adjuvante behandeling. Het doel hiervan is om de tumor alvast wat kleiner te maken voordat de tumor verwijderd wordt tijdens de operatie.

Is je ziekte niet meer te genezen? Dan kun je nog wel een palliatieve behandeling krijgen. Het doel van een palliatieve behandeling is om je nog zo lang mogelijk te laten leven en met zo min mogelijk klachten. De behandeling zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tumor niet verder groeit of in ieder geval langzamer groeit. Ook kan de palliatieve behandeling er op gericht zijn om je pijn te verminderen. 

Wanneer er geen behandelingen meer mogelijk zijn voor jou, ben je uitbehandeld. In sommige gevallen kun je dan nog wel mee doen aan wetenschappelijk onderzoek. 

In de laatste fase van het leven, de terminale fase, richt de behandeling zich meestal alleen nog op je klachten. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid en obstipatie.

Systemisch of lokaal

Onder lokale behandelingen vallen chirurgie en bestraling. Deze behandelingen hebben alleen effect op de oorspronkelijke tumor. Hormoontherapie en chemotherapie zijn voorbeelden van een systemische behandeling. Dat betekent dat ze werken door het hele lichaam. Systemische behandelingen hebben dus niet alleen effect op de oorspronkelijke tumor, maar ook op de eventuele (micro-)uitzaaiingen elders in het lichaam. 

Bijwerkingen bij kanker

Deze website geeft informatie over mogelijke bijwerkingen bij de behandeling met oncologische middelen en een advies > bijwerkingenbijkanker.nl

Er is tijd, er is vaak een keuze

De keuze voor een behandeling moet passen bij jouw persoon, bij jouw situatie en bij wat voor jou belangrijk is in het leven. Vertel daarover zodat de zorgverleners mee kunnen denken over een behandeling die jou past. De arts of verpleegkundige helpt je bij het afwegen. Denk bijvoorbeeld samen hardop na over de mogelijkheden en praat er eens over met mensen die jou goed kennen. Daarna kun je samen met je behandelaar beslissen. Als je liever hebt dat je arts een keuze maakt, dan is het fijn als hij of zij weet wie je bent en hoe je leeft. Het is handig om de gesprekken met je arts goed voor te bereiden. Vind je het prettig om het gesprek later nog eens terug te luisteren? Dan kun je het gesprek bijvoorbeeld opnemen met je mobiele telefoon.

Wetenschappelijk onderzoek

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode. Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken? Bekijk hier het actuele overzicht van de onderzoeken >>

Meldpunt

Twijfel je of de rekening van je zorgaanbieder wel klopt? Denk je dat je zorgverzekeraar niet vergoedt waar je recht op heeft? Dat en meer kun je melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Zo help je de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar houden.