Okselkliertoilet

Okselkliertoilet

Okselkliertoilet

Bij een okselkliertoilet worden alle lymfeklieren operatief verwijderd. Het wordt ook wel okselklierdissectie genoemd.

Okselkliertoilet of bestralen?

Als de uitzaaiingen die bij een schildwachtklierprocedure worden gevonden, groter zijn dan twee millimeter zijn er twee behandelingen mogelijk:

  1. Okselkliertoilet

  2. Bestraling van de oksel

Tegenwoordig wordt er vaker voor bestraling van de oksel gekozen dan voor een okselkliertoilet. Op de lange termijn geeft bestraling namelijk minder risico op klachten.

Als de uitzaaiingen minder dan twee millimeter zijn, wordt gesproken over micrometastasen. Dan kan er ook een afwachtend beleid worden voorgesteld en krijg je (vooralsnog) geen verdere behandeling van de okselklieren.

Bespreek met je arts welke behandeling het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Wat is een okselkliertoilet?

De verwijderde lymfeklieren worden allemaal onderzocht op uitzaaiingen. De kans op terugkeer van kanker is groter naarmate meer lymfeklieren uitzaaiingen bevatten. De vooruitzichten worden daarmee ook slechter.

Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren kan je arts aanvullende behandelingen voorstellen, zoals chemotherapie, hormonale therapie of doelgerichte therapie.

Herstel

Na de operatie, is er sprake van wondvocht. Om het overtollige wondvocht af te kunnen voeren, wordt er tijdens een okselkliertoilet een slangetje in de oksel ingebracht. Deze drain worden na een of enkele dagen door een verpleegkundige verwijderd.

Soms hoopt zich daarna toch nog wondvocht op. Als je hier last van hebt, kan dat door een verpleegkundige met een injectienaald worden opgezogen. Dit vergroot het risico op infecties, maar is niet pijnlijk.

De wond kan de eerste weken na de operatie gevoelig en soms zelfs pijnlijk zijn. Je kunt last hebben van een trekkend gevoel. Rondom de wond kan de huid verkleuren en op de plek van het litteken kan een zwelling ontstaan. Dit soort klachten neemt af naarmate de wond verder geneest.

Gevolgen

Op de lange termijn kan een okselkliertoilet verschillende klachten geven, die verschilt per persoon. Dit zijn de klachten die kunnen voorkomen: 

Minder gevoel of zenuwpijn

Omdat de gevoelszenuwen van de oksel tijdens het okselkliertoilet vaak moeten worden doorgesneden, heb je na de operatie minder of helemaal geen gevoel in je oksel en aan de binnenkant van je arm. Dit gevoel kan voor een deel wel terugkomen.

Er zijn ook mensen die juist last hebben van zenuwpijn. Lees meer over pijn na borstkanker en mogelijke oplossingen hiervoor.

Stijve schouder

Zowel na het okselkliertoilet als na de bestraling van de okselklieren kan de schouder stijf aanvoelen, het is dan lastiger om die te bewegen. Lees meer over een stijve schouder na borstkanker.

Lymfoedeem

Als de lymfeklieren bestraald of verwijderd zijn, kan het lymfevocht niet goed meer worden afgevoerd uit de arm. Het gevolg is een opgezwollen arm, omdat er te veel lymfevocht in achter blijft. Dit heet lymfoedeem.

Laat de omtrek van je bovenarm opmeten door de verpleegkundige, zowel voor als na het okselkliertoilet. Dan kun je in de gaten houden of je arm dikker wordt. Als dat zo is, heeft het lymfevocht zich heeft opgehoopt en kun je beginnen met de behandeling tegen lymfoedeem. Lees verder over lymfoedeem en de behandeling hiervan.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!