Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklier

Met een schildwachtklierprocedure kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren worden ontdekt. Tijdens een operatie wordt de schildwachtklier opgespoord en verwijderd, zodat die door een patholoog onderzocht kan worden.

De schildwachtklier

Via het vocht in lymfeklieren kunnen kankercellen zich verspreiden. Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node.

De schildwachtklier zit niet bij iedereen op dezelfde plek. Dat komt omdat de plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt.

De schildwachtklier zit meestal in de oksel. Maar omdat er ook lymfeklieren rondom het borstbeen en het sleutelbeen zitten, kan de schildwachtklier ook een van de klieren daar zijn. 

Uitzaaiingen opsporen

Met een schildwachtprocedure kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren worden opgespoord of uitgesloten. Vaak wordt de schildwachtklier tijdens de operatie aan de borst verwijderd.

De schildwachtprocedure kan ook voorafgaand aan alle behandelingen worden uitgevoerd. Of na de behandeling met chemotherapie, maar voor de operatie. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Schildwachtklierprocedure

Om de schildwachtklier op te sporen, wordt een klein beetje radioactieve vloeistof in de borst gespoten. Deze vloeistof komt via het lymfevocht bij de eerste klier na de tumor, de schildwachtklier. Op een lymfescan is dan zichtbaar welke klier de schildwachtklier is. In veel gevallen zijn het een of twee klieren.

Met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten worden de schildwachtklieren opgespoord. In de buurt van de tumor spuit de arts vaak ook nog blauwe vloeistof. Hierdoor krijgen een lymfebanen een blauwe kleur. Door die te volgen, komt de arts ook bij de schildwachtklieren uit. Die worden operatief verwijderd en daarna door de patholoog onderzocht op kankercellen.

Schone oksel

Als na de schildwachtklierprocedure blijkt dat er geen kankercellen in deze klieren zijn gevonden, is de kans groot dat de rest van de lymfeklieren ook schoon zijn. Er zitten daar dan geen uitzaaiingen en de oksel hoeft niet verder behandeld te worden.

Behandeling na de schildwachtklierprocedure

Als er uitzaaiingen in de schildwachtklieren worden gevonden, bestaat de kans dat er ook kankercellen in de andere klieren in je oksel aanwezig zijn. Vaak is dan een aanvullende behandeling het advies, zoals bestraling van de oksel. Of een okselkliertoilet, dan worden alle lymfeklieren in de oksel tijdens een operatie verwijderd.

Als uit het pathologisch onderzoek blijkt dat de uitzaaiingen in de schildwachtklieren heel klein zijn, kan de arts ook voorstellen om de oksel vooralsnog niet te behandelen. Het gaat dan om micrometastasen, dit zijn uitzaaiingen die kleiner zijn dan twee millimeter.

Complicaties

Na een schildwachtklierprocedure is er een kleine kans dat je rondom het litteken in je oksel minder voelt. Het risico op lymfoedeem is heel klein.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!