Zeldzame vormen van borstkanker

Zeldzame vormen van borstkanker zijn Medullair carcinoom (<2%), Ziekte van Paget (3%), Tubulair carcinoom (1,2%), Inflammatoir carcinoom (Mastitis Carcinomatosa 1%) en Phyllodes sarcoom (<1%).

Medullair carcinoom

Medullair carcinoom is een vorm van invasief ductaal carcinoom. Deze soort verspreidt zich soms naar de lymfeklieren in de oksel. De gezwellen kunnen groot worden, maar ze hebben een goede prognose. Minder dan 2% van alle borstkankers behoren tot dit type. Medullair carcinoom is vaak triple negatief. Dat betekend dat de tumor geen receptoren (ontvangers) voor oestrogeen (ER) en progesteron (PR) en HER2 heeft.

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget komt zelden voor. Hij uit zich als jeukende uitslag rond de tepel, soms met vocht of bloedverlies uit de tepel. In de opperhuid van de tepel zitten dan vaak tumorcellen. In 40 tot 50 procent van de gevallen gaat het om een vorm die beperkt is tot de tepel. In de overige gevallen is er een kwaadaardige tumor rond de tepel. Als het alleen gaat om tumorcellen in de tepel is de prognose gunstig.

Tubulair carcinoom

Tubulair carcinoom is een vorm van ductaal carcinoom. Dit type borstkanker bestaat uit veel kleine klieren en buisjes, die erg veel lijken op de normale melkklieren en melkgangen. Deze kanker zaait zich zelden uit naar de lymfeklieren in de oksel en heeft een zeer goede prognose.

Inflammatoir carcinoom

Inflammatoir mammacarcinoom wordt ook wel mastitis carcinomatose genoemd of ontstekingskanker. De borst is ontstoken, ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Het is een agressieve vorm van borstkanker, die zich snel door de borst verspreidt. De tumorcellen groeien vaak snel en nestelen zich in de lymfevaten van de huid. Ze blokkeren de lymfevaten, die daardoor gaan ontsteken en het onderliggende weefsel wordt hard. In tegenstelling tot andere kankersoorten, kan deze vorm van kanker pijnlijk zijn. Deze vorm van borstkanker komt gemiddeld bij wat jongere vrouwen voor.

Lees meer over inflammatoir carcinoom

Phyllodes sarcoom

Phyllodes is een sarcoom. Een sarcoom is een tumor in de weke delen (bind-, steun- , spierweefsel) of botten. De Phyllodes sarcoom is een zeldzame tumor: minder dan één procent van het totaal aantal borsttumoren. Er is een goedaardige en een kwaadaardige variant. De kwaadaardige variant komt heel weinig voor. De okselklieren worden zelden aangetast en ook verdere uitzaaiingen zijn zeldzaam (minder dan 5 procent). Wel is de kans aanwezig dat de tumor terugkeert. De gemiddelde vijfjaarsoverleving voor beide soorten samen is gunstig, namelijk bijna 100%.

Zoek je meer informatie over Phyllodes sarcomen of wil je in contact komen met de Phyllodes support groep klik dan hier.