Zeldzame vormen van borstkanker

Zeldzame vormen van borstkanker zijn borstkanker bij mannen (<1%), Inflammatoir carcinoom (1%), Medullair carcinoom (<2%), Phyllodes sarcoom (<1%), Tubulair carcinoom (1,2%), en Ziekte van Paget (3%).

Borstkanker bij mannen

Borstkanker is niet alleen maar een vrouwenziekte. Bij mannen is het zeldzaam, per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen borstkanker. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Bij mannen komt het vooral voor in de leeftijdsklasse 60-84 jaar, bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70 jaar. Jonge mannen met borstkanker komen heel weinig voor.

Lees meer over borstkanker bij mannen

Inflammatoir carcinoom

Inflammatoir mammacarcinoom wordt ook wel mastitis carcinomatose genoemd of ontstekingskanker. De borst is ontstoken, ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Het is een agressieve vorm van borstkanker, die zich snel door de borst verspreidt. De tumorcellen groeien vaak snel en nestelen zich in de lymfevaten van de huid. Ze blokkeren de lymfevaten, die daardoor gaan ontsteken en het onderliggende weefsel wordt hard. In tegenstelling tot andere kankersoorten, kan deze vorm van kanker pijnlijk zijn. Deze vorm van borstkanker komt gemiddeld bij wat jongere vrouwen voor.

Lees meer over inflammatoir carcinoom

Medullair carcinoom

Medullair carcinoom is een vorm van invasief carcinoom NST. Deze soort verspreidt zich soms naar de lymfeklieren in de oksel. De gezwellen kunnen groot worden, maar ze hebben een goede prognose. Minder dan 2% van alle borstkankers behoren tot dit type. Medullair carcinoom is vaak triple negatief. Dat betekend dat de tumor geen receptoren (ontvangers) voor oestrogeen (ER) en progesteron (PR) en HER2 heeft.

Phyllodes sarcoom

Phyllodes is een sarcoom. Een sarcoom is een tumor in de weke delen (bind-, steun- , spierweefsel) of botten. De Phyllodes sarcoom is een zeldzame tumor: minder dan één procent van het totaal aantal borsttumoren. Er is een goedaardige en een kwaadaardige variant. De kwaadaardige variant komt heel weinig voor. De okselklieren worden zelden aangetast en ook verdere uitzaaiingen zijn zeldzaam (minder dan 5 procent). Wel is de kans aanwezig dat de tumor terugkeert. De gemiddelde vijfjaarsoverleving voor beide soorten samen is gunstig, namelijk bijna 100%.

Zoek je meer informatie over Phyllodes sarcomen of wil je in contact komen met de Phyllodes support groep? Bekijk hier hun website.

Tubulair carcinoom

Tubulair carcinoom is een vorm van invasief carcinoom NST. Dit type borstkanker bestaat uit veel kleine klieren en buisjes, die erg veel lijken op de normale melkklieren en melkgangen. Deze kanker zaait zich zelden uit naar de lymfeklieren in de oksel en heeft een zeer goede prognose.

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget komt zelden voor. Hij uit zich als jeukende uitslag rond de tepel, soms met vocht of bloedverlies uit de tepel. In de opperhuid van de tepel zitten dan vaak tumorcellen. In 40 tot 50 procent van de gevallen gaat het om een vorm die beperkt is tot de tepel. In de overige gevallen is er een kwaadaardige tumor rond de tepel. Als het alleen gaat om tumorcellen in de tepel is de prognose gunstig.