Word ik nog beter na borstkanker?

Je hebt borstkanker en je vraagt je af "word ik nog beter?". Dankzij de goede Nederlandse borstkankerzorg is de kans dat je borstkanker overleeft groot. Toch kan het zijn dat in jouw specifieke situatie de kansen anders zijn. Praat over jouw overlevingskansen met je behandelend arts.

Genezing

Ga ik dood? Het is wellicht de belangrijkste vraag die je bezig houdt na de diagnose. Een antwoord is niet eenvoudig te geven. Het is bij borstkanker moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook na een behandeling bestaat het risico dat de ziekte terugkomt. De behandelingen zijn bedoeld om het risico op terugkeer zo klein mogelijk te maken. Bij borstkanker spreken we liever van overlevingskansen of de prognose (vooruitzicht) dan over genezing. De kans op langdurige overleving is groter naarmate de ziekte in een vroeger stadium is ontdekt en behandeld. Hoe kleiner de tumor in de borst, hoe kleiner de kans dat deze uitzaait naar de lymfklieren of andere plaatsen in het lichaam.

De kans op overleving bij borstkanker is de laatste jaren gestegen. Dit komt onder andere door vroege ontdekking van borstkanker door het bevolkingsonderzoek borstkanker en omdat vrouwen eerder naar de huisarts gaan als zij iets ongewoons aan hun borst merken. Grotere overlevingskansen komen ook door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden. De vijfjaarsoverleving bij borstkanker is ongeveer 85% en de tienjaarsoverleving 76% (in 2011). De overlevingskans is het hoogst bij vroege ontdekking (stadium I: 94 procent) en het laagst bij uitgezaaide borstkanker (stadium IV: negen procent).

Niet meer beter worden

Ook als blijkt dat jou borstkanker niet te genezen is, is het niet klaar. Er zijn veel behandelingen mogelijk voor uitgezaaide borstkanker. Ook als je niet meer beter kan worden, kun je nog jaren leven. In b-bewust vind je lijstjes met voorbeeldvragen, ook over uitgezaaide borstkanker. Je kunt deze gebruiken om het gesprek met je arts voor te bereiden, om de vragen te stellen die jij wilt stellen. Weten waar je aan toe bent, kan de angst voor het onbekende verminderen.