Werken bij borstkanker

Als je borstkanker krijgt en werkt, zul je ook gaan nadenken over de gevolgen van je ziekte voor je werk en je inkomen. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met nadenken en praten over de combinatie van ziek zijn, behandelingen ondergaan en werken. Vraag je af hoe belangrijk werk voor jou is, in hoeverre het je voldoening geeft en of het je mogelijk afleiding kan bieden. Denk ook na over hoe je contact houdt met je collega's als het even niet lukt om te werken. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden of denk na over de gevolgen van tijdelijk niet-werken als je zelfstandig ondernemer bent. Tenslotte: zorg (samen met je werkgever) voor een reïntegratieplan waar jij je prettig bij voelt.

Borstkanker: Werk en re-integratie

Handige linkjes over werken en (borst)kanker

  • De B-bewust checklist 'Werk en re-integratie' helpt je bij het voorbereiden van gesprekken met iedereen met wie je aan tafel komt te zitten over werk en/of re-integratie in de eerste twee jaar na de diagnose. Zo krijg jij de informatie die je nodig hebt en kunnen jullie er met elkaar voor zorgen dat het ziek zijn en werken zo goed mogelijk te combineren is... én je tijdens en na je herstel zo prettig mogelijk re-integreert.
  • Op de website www.kankerenwerk.nl van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vind je praktische informatie rond kanker en werk. Maar ook voor ondersteuning, voorlichting en persoonlijk advies ben je hier op de goede plek. ‘Kanker en werk’ is er voor álle (ex-)kankerpatiënten - werknemers, werkgevers en zelfstandigen (zzp’ers). Maar ook voor betrokkenen, bijvoorbeeld je werkgever. Zodat jullie samen weten hoe je op een goede manier met de situatie om kunt gaan.
  • www.kenniscentrumwerkenkanker.nl. Het expertisecollectief Groep Werk & Kanker lanceert het online Kenniscentrum Werk & Kanker. Dit kennisplatform biedt werkgevers, werknemers en andere betrokkenen praktische informatie over werken bij kanker. 
  • www.nvka.nl/BACO. Op deze website vind je gespecialiseerde bedrijfsartsen.

Ontwikkelingen rondom kanker en werk 

  • Roadmap werkkracht bij kanker. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelgenheid heeft in de Roadmap Werkkracht bij kanker de stappen omschreven die werkgever en werknemer (moeten) zetten, om de werknemer aan het werk te houden en te helpen, als deze persoon kanker krijgt. 
  • De richtlijn 'Kanker en Werk' is ontwikkeld voor bedrijfsartsen met als doel het behoud van en terugkeer naar werk door mensen met kanker vanuit de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfskunde. 
  • Onderzoek naar een nieuwe re-integratiemethode. Een brede alliantie van partijen slaat de handen ineen om werknemers die kanker hebben (gehad) te ondersteunen bij een snellere, succesvolle terugkeer naar werk

Cognitieve klachten

Concentratie- en geheugenproblemen (cognitieve klachten) worden vaak genoemd als beperkend bij terugkeer naar werk of om werk vol te kunnen houden. Dit bleek uit de B-force vraag 'Hoe ga jij om met late gevolgen?'. Het Centrum voor Kwaliteit van Leven heeft enkele goede informatie video's over cognitieve klachten gemaakt. Bekijk hier de filmpjes

Ervaring delen

Wil jij je ervaringen delen of een vraag stellen over kanker en werk aan een ervaringsdeskundige? Je kunt altijd bellen of e-mailen met ons Serviceteam

Leestips uit Blad B over werken en borstkanker

In blad B zijn verschillende artikelen verschenen over (borst)kanker en werk. Hieronder een selectie:

Bekijk het Archief van Blad B >>