Welke hormoonbehandeling zijn er voor borstkanker?

Welke hormonale behandeling je krijgt, hangt allereerst af van het stadium van de ziekte en of je wel of niet in de overgang is. Verder speelt het een rol of je de bijwerkingen goed kunt verdragen. Er zijn twee hoofdgroepen binnen de hormoonbehandeling. Behandeling die de hormoonproductie blokkeert en behandeling die de hormoonwerking blokkeert

1. Hormoonproductie remmen

Behandeling gericht op het verminderen van de productie van oestrogenen waardoor de hormoonspiegels in je lichaam verlagen. Dit gebeurt:

vóór de overgang: door het uitschakelen van de eierstokken:

  • definitief door bestraling van de eierstokken of chirurgische verwijdering middels een kijkoperatie;
  • tijdelijk door toediening van medicijnen die ervoor zorgen dat de eierstokken geen oestrogenen meer aanmaken

na de overgang: door de aanmaak van oestrogeen in het vetweefsel te remmen met aromataseremmers;

Lees hier meer over medicijnen die de hormoonproductie remmen

2. Hormoonwerking remmen

Zowel vóór als na de overgang. Behandeling gericht op het tegengaan van de werking van oestrogenen. Dit gebeurt door middel van nephormonen (ook anti-oestrogenen of receptor-blockers genoemd), die de hormoonreceptoren van de kankercel bezetten of veranderen en zo voorkomen dat oestrogenen de tumorcel nog kunnen bereiken.

De medicijnen bij hormoontherapie worden als tabletten, met een neusspray of per injectie gegeven. Hoelang je de medicijnen moet gebruiken, verschilt per persoon. Meestal duurt een behandeling vijf jaar. Wanneer je een hoog risico op terugkeer van de ziekte hebt, moet je de medicijnen vaak langer dan vijf jaar nemen. Soms zeven jaar, tien jaar of misschien wel levenslang. Dit beleid is voortdurend in ontwikkeling.

Een anti-hormonale behandeling heeft tijd nodig om in te werken. 

Lees hier meer over medicijnen die de hormoonwerking remmen (anti-oestrogenen)