Wel of niet opereren

Onder de 70 jaar komt het niet vaak voor dat je te kwetsbaar bent om te opereren. Ook kwetsbare ouderen kunnen een borstkankeroperatie vaak aan. Toch komt het boven 70 jaar en vooral boven 85 jaar voor dat patiënten niet worden geopereerd maar alleen een hormoonbehandeling krijgen. 

Niet opereren?

Als je alleen een hormoonbehandeling krijgt en geen operatie, komt de borstkanker regelmatig terug,  maar soms pas na enkele jaren.  Wanneer je wel geopereerd wordt, komt de borstkanker over het algemeen niet meer terug.

Artsen moeten dus samen met jou een inschatting maken van je risico op terugkeer, op basis van je tumor, algehele gezondheid en leeftijd. Hoe lang is je levensverwachting, ben je nog in leven wanneer de borstkanker naar verwachting terug komt. Kun je een operatie aan, dan is dat de beste keuze. Heb je een hoog risico op terugkeer van de borstkanker, dan kun je daarnaast ook aanvullende chemotherapie overwegen. 

Bedenk ook zelf goed wat je wensen zijn. Bespreek je overwegingen, wensen en zorgen met je arts. Bij twijfel kun je ook een afspraak maken met een geriater, of (mamma- of regie)verpleegkundige om alles nog eens op een rijtje te zetten. Samen kunnen jullie daarna een zorgvuldige beslissing over de behandeling nemen.