Webinar Congressen 7 maart 2019

Nieuwe ontwikkelingen in de borstkankerzorg

Op donderdag 7 maart 2019 organiseerde Borstkankervereniging Nederland een live en gratis webinar over de nieuwste ontwikkelingen op gebied van borstkanker. Hierbij werden onderwerpen besproken die aan bod kwamen tijdens de congressen EBCC, ESMO en SABCS 2018. Onder leiding van Inge Diepman gaven zorgprofessionals, experts en ervaringsdeskundigen een terugkoppeling van de meest actuele en vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en behandeling bij borstkanker. Tijdens het webinar was het mogelijk om digitaal je vragen te stellen. Op maandag 11 maart hebben vier van onze actieve leden de vragen die niet in de uitzending gekomen zijn persoonlijk beantwoord. Hieronder kun je het webinar per onderwerp dat besproken is terugkijken.

  Onderwerpen

  • Wat kan immuuntherapie betekenen voor borstkanker?
  • Lengte en gevolgen van hormoontherapie
  • Radiotherapie & chirurgie: meer of minder?
  • Ontwikkelingen bij neo-adjuvante en adjuvante therapie

  Vragen en antwoorden

  Voorafgaand en tijdens het webinar was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Daar is ook zeker gebruik van gemaakt; er zijn in totaal 135 vragen binnengekomen. Iedereen die een vraag had ingediend, heeft daar persoonlijk antwoord op gekregen. De vijf meestgestelde vragen waren:

  1. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingen bij uitgezaaide borstkanker?
  2. Immuuntherapie, immunotherapie; wat is het precies, wat zijn de verschillen, wanneer is het toepasbaar?
  3. Wat is de beste behandeling voor lobulaire borstkanker?
  4. Hoe lang is hormoontherapie nodig?
  5. Vragen en opmerkingen rondom bijwerkingen van hormoontherapie.

  De antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in het webinar of op onze website. Daarnaast gebruiken we deze vragen ook als input om onze dossiers nog beter op orde te maken.

  Wat kan immuuntherapie betekenen voor borstkanker?

  Immuuntherapie is een behandeling die niet zozeer gericht is op de kanker zelf, maar waarbij je je eigen immuunsysteem gaat aanwakkeren om de strijd tegen kanker te leveren. Helaas is nog niet helemaal duidelijk welke groep borstkankerpatiënten baat heeft bij de therapie. Daarom lopen er verschillende studies naar immuuntherapie bij borstkanker. Op dit moment lijkt één vorm van medicatie in studieverband successen te hebben, namelijk de PD1-remmers. Bekijk ‘Wat kan immuuntherapie betekenen voor borstkanker?’ om meer te weten te komen over de ontwikkelingen van PD1-remmers, welk type borstkanker met name baat heeft bij immuuntherapie en welke bijwerkingen er kunnen ontstaan.

  Webinar 7 maart 2019 - Wat kan immuuntherapie betekenen voor borstkanker?

  Lengte en gevolgen van hormoontherapie

  Bijna driekwart van de vrouwen met borstkanker heeft de hormoongevoelige variant. Momenteel wordt er voor dit type borstkanker standaard 5 jaar hormoontherapie gegeven. Maar is dit voor iedereen voldoende of zijn er ook patiënten die langer hormoontherapie nodig hebben? En met welke bijwerkingen moet je rekening houden? De meest voorkomende bijwerking is last van opvliegers. Tijdens het SABCS 2018 is een medicijn besproken die zorgt voor vermindering van opvliegers, maar ook van verwante klachten zoals niet kunnen slapen en vermoeidheid. Bekijk 'Lengte en gevolgen van hormoontherapie' voor meer informatie over de bijwerkingen, gevolgen en ontwikkelingen van hormoontherapie.

  Webinar 7 maart 2019 - Lengte en gevolgen van hormoontherapie

  Radiotherapie & chirurgie: meer of minder?

  Onderzoeken hebben uitgewezen dat operatie van de lymfeklieren in de oksel (okselkliertoilet) bij sommige borstkankerpatiënten niet nodig is wanneer maar in een klein deel van de oksel kankercellen zitten. In dat geval kan alleen bestraling voldoende zijn. Dat scheelt een hoop, want een okselkliertoilet geeft veel bijwerkingen zoals gevoelsstoornissen in de arm, minder beweeglijkheid van de arm en lymfoedeem. Door alleen te bestralen proberen specialisten overbehandeling te voorkomen. Een andere ontwikkeling om overbehandeling tegen te gaan is partiële bestraling. Daarbij wordt niet de hele borst bestraald, maar een kleiner gebied. Welke groep borstkankerpatiënten baat heeft bij dit soort behandelingen, wat de voordelen ervan zijn en welke delen van de borst en/of oksel worden bestraald, kun je zien in 'Radiotherapie & chirurgie: meer of minder?'.

  Webinar 7 maart 2019 - Radiotherapie & chirurgie: meer of minder?

  Ontwikkelingen bij neo-adjuvante en adjuvante therapie

  Wist je dat borstkankerpatiënten chemotherapie en hormoontherapie ook vóór de operatie kunnen krijgen in plaats van erna? Dat noemen we neo-adjuvante therapie. De volgorde van behandeling verandert dus eigenlijk. Een voordeel hiervan is dat een goede voorspelling voor het verloop van de ziekte gemaakt kan worden. Op die manier kunnen artsen bepalen of patiënten na de operatie nog chemotherapie of hormoontherapie nodig hebben. De behandeling kan daardoor dus beter op de patiënt afgestemd worden. Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar neo-adjuvante therapie bij triple negatieve en HER2-positieve borstkanker. Wil je weten welke studies hier onderzoek naar doen en wat de voordelen zijn van chemo- of hormoontherapie vóór de operatie? Bekijk dan 'Ontwikkelingen bij neo-adjuvante en adjuvante therapie'.

  Webinar 7 maart 2019 - Ontwikkelingen bij neo-adjuvante en adjuvante therapie