Tekort aan medicatie voor hormoontherapie (Tamoxifen en aromataseremmers)

Helaas kampt Nederland, net als andere landen, al geruime tijd met medicijntekorten. Dit geldt ook voor middelen voor anti-hormonale therapie:Tamoxifen en aromataseremmers. Bepaalde merken zijn soms korte tijd, soms langer niet beschikbaar. Wij vinden het heel vervelend dat vrouwen met borstkanker hier last van hebben. We komen op voor hun belangen en hebben onze zorgen overgebracht aan de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. Daarnaast staan wij ongeruste patiënten te woord die vragen hebben omtrent dit probleem. De antwoorden op de meest gestelde vragen lees je hieronder.

BVN is er om de belangen van mensen met borstkanker te behartigen. Daarom hebben we al verschillende acties omtrent het medicijntekort gedaan. Zo hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt bij de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. In de belangenbehartiging over medicijntekort werken we samen met NFK en de Patiëntenfederatie. Met onze steun heeft de Patiëntenfederatie in mei door middel van een brief aan de Tweede Kamer aangedrongen op goede informatie voor patiënten. Aan mensen moet worden uitgelegd waarom een bepaald medicijn tijdelijk niet beschikbaar is, wat de alternatieven zijn en of deze bijwerkingen geven. Ook wordt er in deze brief op aangedrongen dat betrokken partijen beter samenwerken.
 

Hoe ontstaan de problemen rondom levering van Tamoxifen en aromataseremmers? 

Eén van de grootste problemen is het tekort aan grondstoffen van deze medicijnen. Productie is dan niet of slechts in beperkte mate mogelijk. Dit leidt tot beperkte beschikbaarheid.
 

Hoe wordt de tijdelijke schaarste van Tamoxifen en aromataseremmers opgelost? 

- (Tijdelijk) overstappen op een ander merk, waarvan de werking hetzelfde is doordat dezelfde werkzame stoffen worden gebruikt. Alleen de hulpstoffen kunnen afwijken.

- Medicatie voor een korte periode meekrijgen.

We adviseren je samen met je apotheek te bespreken wat voor jou de beste oplossing is. De apotheker heeft hierin een zorgplicht. Indien nodig, mag je hier op aandringen. Dat is je volste recht!
 

Krijg ik medicijnen van mijn vertrouwde merk? 

Wat voorop staat, is dat patiënten niet zonder de voor hen benodigde geneesmiddelen komen te zitten. Indien mogelijk, krijg je voor een korte periode de medicijnen van je ‘eigen’ merk. Als het niet mogelijk is dat je Tamoxifen of een aromataseremmer van je vertrouwde merk krijgt, dan wordt je een alternatief aangeboden; een ander merk of eventueel een andere dosering. Als je tijdelijk een ander merk voorgeschreven krijgt door de apotheek of je behandelend oncoloog, dan is dit in principe hetzelfde medicijn met dezelfde werkzame stoffen. Maar zoals gezegd, de hulpstoffen kunnen afwijken. Samen met je oncoloog of je apotheker kun je bespreken welk ander merk voor jou het beste alternatief is.

BVN heeft er bij de branchevereniging van apothekers op aangedrongen dat patiënten indien mogelijk hun vertrouwde merk voorgeschreven krijgen.
 

Waar moet ik op letten bij (tijdelijk) overstappen naar een ander merk? 

Zoals hierboven vermeld zijn de werking en werkzame stoffen gelijk. De verschillen zitten in de verpakking, de bijsluiter, de smaak, vorm of de kleur van het medicijn. Ook de hulpstoffen kunnen afwijken.
Als je merkt dat je anders reageert op het medicijn van het andere merk en/of andere bijwerkingen ondervindt, raden we je aan contact op te nemen met je arts of met je apotheker.
Bovendien moet je controleren of je zorgverzekeraar dit merk wel vergoedt.

Bij een lactose-intolerantie of -allergie is het belangrijk goed te kijken naar welk medicijn je overstapt, sommige vulmiddelen bevatten lactose. Geef dit aan bij je apotheek.
 

Als mijn eigen apotheek mijn merk niet heeft, kan ik het dan bij een andere apotheek krijgen? 

De voorraden kunnen inderdaad per apotheek verschillen. Daarom kun je je apotheker vragen na te gaan of apotheken in de regio ‘jouw’ merk nog wel op voorraad hebben. Bovendien heeft de apotheek soms een noodvoorraad. Vraag hier ook naar.
 

Kost het 'opknippen' van een recept je als patiënt geld?

Het voor kortere duur uitleveren van een medicijn (het opknippen van een recept bv 2 x Mylan 10 mg ipv 1 x 20 mg door tekort) kan inderdaad extra kosten voor de patiënt met zich meebrengen. Dit komt door de terhandstellingskosten door de apotheek (circa 6 euro bij herhaalrecept en 12 euro bij een nieuw recept).  Regelmatig is er bij tekorten en verkorte afleverduur sprake van onduidelijkheid hierover. Mede omdat er verschillend mee omgegaan wordt; de ene apotheek rekent wel extra geld en de andere niet.
 

Hoe lang gaat deze schaarste duren?

Dat is jammergenoeg niet bekend. Het is bijzonder vervelend dat vrouwen voortdurend met medicijntekorten worden geconfronteerd. Helaas verwachten we niet dat dit op korte termijn verandert.

Voor actuele informatie rondom de beschikbaarheid van bepaalde medicijnen kun je hier terecht.
 

Meer informatie

Nieuwsbericht over tekort aan geneesmiddelen