Voor even weer gezond

Voor even weer gezond

"Nu begrijp ik hoe mijn dochter zich voelt.”
“Het is heel herkenbaar.”
“Het voelt als een steun dat ik niet de enige ben die het zo ervaart.”
“Ik heb het boek in één keer uitgelezen, komt er nog een deel 2?”
“Mijn familie wil het boek ook lezen, ze kopen zelf maar een exemplaar, deze is van mij!”

In dit boek schets ik een beeld van de ontmoetingen die ik heb met patiënten die zijn opgenomen in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Ontmoetingen die me zijn bijgebleven omdat ze bijzonder waren: van waardevolle levenslessen tot prachtige ontdekkingen door het kunstzinnig werken. Elk hoofdstuk gaat in op een andere thematiek die speelt bij de patiënten. Een gedicht dat ik heb geschreven vanuit de beleving van de patiënt, leidt het hoofdstuk in. Na het gedicht volgt het verhaal over de ontmoeting. Soms speelt één patiënt de hoofdrol in een verhaal, een andere keer vertel ik over meerdere ontmoetingen die passen bij hetzelfde onderwerp. In het boek heb ik ook kunstzinnig werk gevoegd, dat ik zelf heb gemaakt. (Omdat de exacte vorm van het boek pas later duidelijk werd, heb ik geen werk kunnen toevoegen van patiënten.)

Als kunstzinnig therapeute ben ik op zoek naar het gezonde in de mens. Naar iets wat iemand nog wel kan, naar iets wat kracht geeft en het vertrouwen doet groeien. Het kunstzinnig werken is hierbij een middel, het proces staat centraal. Ik begin altijd met een intakegesprek waarbij ik een beeld krijg hoe het op dat moment gaat met de patiënt en waar de hulpvraag ligt. De ene keer blijft het bij een gesprek alleen, de andere keer volgt een sessie waarbij we samen tekenen, schilderen, boetseren, een gedicht schrijven of kijken naar kunst. De keuze van het materiaal, de techniek en de opdracht stem ik af op de hulpvraag en de wensen en mogelijkheden van de patiënt op dat moment.

Als mensen horen dat ik kunstzinnig therapeute ben, krijg ik vaak belangstellende, enthousiaste reacties. Wanneer ik vertel waar ik kunstzinnig therapeute ben, verandert het enthousiasme meestal in ernst. Begrijpelijk, want kanker is een van de meest ernstige ziektes waar helaas nog steeds mensen aan overlijden. Maar zoals in elke duisternis zijn er lichtpuntjes.

Ik hoop dat u de gedichten en verhalen in ‘Voor even weer gezond’ als lichtpuntjes zult ontvangen. Lichtpuntjes waarbij de ziekte even naar de achtergrond verdwijnt en de patiënt weer even gewoon mens mag zijn.

Het boek wordt door veel patiënten en hun naasten ervaren als steunend; ze herkennen zichzelf in de verhalen en gedichten en kunnen hierdoor duidelijker maken hoe zij zich voelen. Voor professionals geeft het een beeld hoe patiënten zich kunnen voelen, dit beeld steunt in de begeleiding van de patiënten. Daarbij geeft het boek een inkijkje in de wereld van de kunstzinnige therapie.

Boek auteur: 
Yvonne Peschier
Uitgever: 
Yvonne Peschier (het boek is in eigen beheer uitgegeven)
ISBN: 
9789082141405
Publicatie jaar: 
2013