Voor- en nadelen bevolkingsonderzoek

Iedere vrouw in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar wordt eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Of je meedoet bepaal je zelf. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen zodat je een goed overwogen beslissing kan nemen.

Voordelen bevolkingsonderzoek

 • Meedoen verkleint de kans om te overlijden aan borstkanker. Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben de helft (50%) minder kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen.
 • Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker vroeg ontdekt en daarna behandeld worden. Zelfs voordat je klachten krijgt, of de borstkanker zelf kunt voelen of zien. Hierdoor is de kans op uitzaaiingen kleiner, is de behandeling mogelijk minder zwaar. Door vroege opsporing is de kans op genezing groter.
 • Jaarlijks worden er bij ongeveer 7.000 vrouwen een tumor gevonden door screening. Door deelname aan het bevolkingsonderzoek overlijden er per jaar 775 vrouwen minder aan borstkanker.
 • Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s de beste en snelste methode om borstkanker te ontdekken in een grootschalig bevolkingsonderzoek.
 • Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis.
 • Doordat het bevolkingsonderzoek mobiele units inschakelt, is het onderzoek zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. 

Nadelen bevolkingsonderzoek

 • Borstkanker wordt bijna altijd behandeld. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen met borstkanker, groeit de tumor zo langzaam dat zij er tijdens hun leven, geen last van zouden hebben gehad. Een behandeling was dan niet nodig geweest. Er kan echter nooit van te voren vastgesteld worden bij wie dit het geval is.
 • Soms blijkt na nader onderzoek dat de afwijking toch geen borstkanker was. In dat geval heb je je onnodig ongerust gemaakt. Van elke 1000 vrouwen die onderzocht worden tijdens het bevolkingsonderzoek, worden er 25 vrouwen doorgestuurd voor nader onderzoek in het ziekenhuis. Van deze 25 vrouwen hebben 18 vrouwen geen borstkanker, deze 18 op de 1000 vrouwen hebben zich dus onnodig zorgen gemaakt.
 • Vroege ontdekking van borstkanker zorgt er niet altijd voor je langer leeft. Op het moment dat je eerder weet dat je borstkanker hebt, geeft dit langere tijd een psychische belasting door bezoeken aan het ziekenhuis voor behandeling en controle. Er kan echter nooit van te voren worden vastgesteld of je ook echt langer leeft door de vroege ontdekking.
 • Je kunt onterecht worden gerustgesteld. Het onderzoek geeft geen volledige zekerheid.
 • Het onderzoek is een momentopname en geeft geen garantie dat er geen borstkanker kan ontstaan. Bij ongeveer 2 op de 1.000 gescreende vrouwen wordt in de twee jaar tussen de bevolkingsonderzoeken toch borstkanker geconstateerd.
 • Om een goede foto te maken, worden uw borsten samengedrukt tussen 2 platen. Dat kan pijnlijk zijn. Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s de beste methode om borstkanker te ontdekken in het bevolkingsonderzoek. 

Meer lezen

Klik hier voor meer feiten en fabels over bevolkingsonderzoek borstkanker.

Of lees meer over dit landelijk borstonderzoek van het RIVM.