Voeding

Goed eten en drinken is belangrijk als je onder behandeling bent voor borstkanker. Goede voeding zorgt ervoor dat je voldoende energie, eiwitten, vocht, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hierdoor kun je je gewicht en conditie op peil houden. En als je in een goede voedingstoestand en conditie bent, kun je de behandeling meestal beter aan. Als je borstkanker hebt of hebt gehad ondervindt je vaak vermoeidheid en conditieverlies Bewegen en het leveren van fysieke inspanning is misschien niet meer zo vanzelfsprekend, maar wel noodzakelijk. Goede voeding is ook na de behandling belangrijk.

Borstkanker en voeding

Op gewicht blijven

Als je onder behandeling bent kun je misschien minder zin hebben in eten. Als je minder eet dan je lichaam nodig heeft, val je af. Verlies je in korte tijd veel gewicht (meer dan drie kilo in een maand, of zes kilo in een halfjaar), dan is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je eet- en drinkgewoonten. Een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 25) draagt bij aan je gezondheid en dus ook aan je herstel. Door de behandeling kun je afvallen, maar ook aankomen in gewicht. Gewichtstoename is een mogelijk bijeffect van met name chemotherapie en hormonale therapie. Hoe krijg je en behoud je een gezond gewicht als je lichaam verandert door de behandeling? Geen gemakkelijke opgave. Je kunt veel zelf uitzoeken, maar een diëtist kan je hierbij ook helpen.

Uit een recente B-force vraag van BVN over gewichtsverandering blijkt dat ruim driekwart van de deelnemers te maken heeft (gehad) met ongewenste gewichtsverandering: 12% is afgevallen en 66% is aangekomen, en 22% geeft aan geen gewichtsverandering te hebben ervaren. 

Lees meer over gewichtsverandering in het dossier >> 

Gezond voedingspatroon

De behandeling van borstkanker vraagt veel van je. Je zo goed mogelijk blijven voelen, zowel lichamelijk als geestelijk, is dan belangrijk. Een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan een goede kwaliteit van leve. Het kan je helpen je zo goed mogelijk te blijven voelen tijdens die behandelperiode. Een gezond voedingspatroon bevordert ook je herstel. Richtlijnen over goede voeding zoals weergegeven in de vernieuwde Schijf van Vijf zijn gericht op een goede gezondheid op de lange termijn. 

Voedingsmiddelen die alleen maar ‘gezond’ zijn bestaan niet. Verschillende producten eten en drinken is wel gezond. Door te variëren, krijg je alle vitamines en mineralen binnen. En verandering van spijs doet eten. Als je moeite hebt met eten – omdat bijvoorbeeld je smaak is veranderd -, kan eten soms gemakkelijker gaan als je binnen dezelfde groep van producten een andere keuze maakt.

Beleef je smaak

Recepten en informatie over smaakbeleving na chemotherapie vind je hier

Diëten bij kanker 

Aanpassingen in je voeding kunnen uiterst waardevol zijn. Er is geen bewijs dat het aanpassen of volgen van een speciaal dieet kanker zal genezen, maar de waarde van gezonde voeding is bijzonder groot.
Er zijn verschillende (alternatieve) diëten, zoals bijvoorbeeld het Moermandieet en Houtsmuller die beweren gericht te zijn op het ondersteunen van patiënten met kanker. Je kunt het best met een zorgprofessional die verstand heeft van voeding je voedingstoestand bekijken. In Nederland zijn (oncologie)diëtisten hiervoor opgeleid. Deze professionals kunnen je helpen bij o.a. de signalering en behandeling van ondervoeding maar ook bij de problemen die kunnen ontstaan door de ziekte zelf of door de behandelingen. In de meeste oncologische centra zijn zij aanwezig.
Kijk op de verwijsgids voor een professional bij jou in de buurt >> 

Met betrekking tot voedingssupplementen is de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ niet altijd juist. Sommige voedingsmiddelen, supplementen of kruiden hebben wel degelijk een negatieve invloed op de reguliere behandeling. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kruiden als Sint Janskruid, Kurkuma, Teunisbloemolie en Valeriaan. Deze kruiden mogen niet worden gebruikt in combinatie met chemotherapie of hormoontherapie. Lees meer over het gebruik van kurkuma in combinatie met tamoxifen.

Meer lezen en kijken: