Uitzaaiingen op afstand

Een uitzaaiing (of metastase) op afstand is een tumor die ergens anders in het lichaam ontstaat, nadat één of meer cellen van de oorspronkelijke tumor via lymfe of bloed zijn verspreid. De nieuwe tumor bestaat uit dezelfde soort kankercellen als de oorspronkelijke tumor. 

Uitzaaiingen kunnen via de lymfbanen ontstaan in nabijgelegen lymfklieren. De losgeraakte tumorcel komt in een lymfklier terecht en gaat zich daar vervolgens delen. Uitzaaiingen kunnen ook via de bloedbaan ontstaan in organen of botten. Uitzaaiingen bij borstkanker ontstaan vooral in de longen, lever, botten, hersenen en lymfklieren verderop in het lichaam.

Geen garanties

Uitzaaiingen zijn helaas niet te voorspellen. Artsen zullen bij primaire borstkanker een behandeling starten, die de kans op uitzaaiing van de tumor voorkomt of zo klein mogelijk maakt. Maar garanties zijn niet te geven. Soms zijn er bij de primaire borsttumor al onzichtbare uitzaaiingen aanwezig. Maar ze kunnen pas (jaren) na de behandeling aan het licht komen.

Slechtere prognose

Uitzaaiingen geven een slechtere prognose. Een uitgezaaide kanker is niet meer (volledig) te genezen. Wel kunnen behandelingen de groei van de kankercellen afremmen en klachten verminderen. Alle behandelingen zijn dan gericht op levensverlenging van goede kwaliteit. We noemen dit palliatieve behandelingen.

Afhankelijk van de agressiviteit, kan een palliatieve behandeling de tumor maanden tot jaren onderdrukken. Bij een zeer agressieve tumor zal de levensverwachting kort zijn, soms maar enkele maanden. Bij een minder agressief type tumor kan er met palliatieve behandelingen (radiotherapie, hormoontherapie, chemotherapie of doelgerichte therapie) een lange tot zeer lange levensverwachting zijn.

Lotgenotencontact

De diagnose ‘uitgezaaide borstkanker' komt hard aan en het zal even duren voordat je grip op de gedachte hebt. Wil je praten met anderen die hetzelfde doormaken als jij? Borstkankervereniging Nederland heeft themagroep met ervaringsdeskundigen met Uitgezaaide borstkanker die vragen beantwoorden en bijeenkomsten organiseren.