Uitzaaiingen in de botten

Bij borstkanker komen uitzaaiingen in de botten het meest voor. Ze komen meestal aan het licht als iemand pijnklachten krijgt. De pijn is intens en continu aanwezig en verhevigt na verloop van tijd.

Klachten

Uitzaaiingen in botten ontstaan meestal in de wervelkolom en het bekken, gevolgd door ribben, schedel, bovenbenen, heup en bovenarmen. Een röntgenfoto of botscan is vaak de eerste stap om uitzaaiingen aan te tonen. Daarna kan een CT-scan, MRI-scan of PET-scan specifiekere informatie geven.

Let op de volgende klachten:

  • pijn: constant aanwezig en verergert als je naar bed gaat. De nachtrust raakt verstoord waardoor vermoeidheid optreedt. Soms zijn er zwellingen of is bot plaatselijk zeer gevoelig;
  • botbreuken: de uitzaaiing veroorzaakt botzwakte waardoor spontaan breuken ontstaan. Je kunt een been breken zonder te vallen;
  • zenuwpijn: een uitzaaiing in de ruggengraat kan op de zenuwen drukken waardoor pijn, spierzwakte en een tintelend of dof gevoel in de ledematen ontstaat.

Bel onmiddellijk de arts bij deze symptomen.

Behandelmogelijkheden

Om botbreuken te voorkomen, moeten de uitzaaiingen worden behandeld. Dit kan lokaal met bestraling; soms zijn spoedbestralingen nodig om verder verval te voorkomen. Of ook behandeling met hormoontherapie, chemotherapie of doelgerichte therapie zinvol is, hangt af van de soort tumor en de uitgebreidheid en verspreiding van de uitzaaiingen. 

Botafbraak vertragen

Bij botuitzaaiingen worden vaak bisfosfonaten voorgeschreven: medicijnen die de botafbraak remmen, botbreuken helpen voorkomen en pijnklachten kunnen verminderen.

Lees ook niet nieuwsbericht Medicijn tegen botafbraak helpt botuitzaaiingen voorkomen

Preventieve orthopedie

Botbreuken worden behandeld en soms is preventief chirurgisch ingrijpen nodig. Vooral wanneer een van de botten verzwakt is door kanker en het gevaar op een breuk te groot is. Er wordt dan een stalen pin in het bot geplaatst om het te versterken. Dit soort ingrepen gebeurt vooral bij armen of benen. Voor of na de operatie is radiotherapie mogelijk. Zo sterven de kankercellen in het bot en kan het zichzelf herstellen.

Percutane vertebroplastiek

Bij percutane vertebroplastiek spuit de radioloog botcement in de wervels. Dit helpt om ze te verstevigen tegen inzakken. Het inzakken van de wervels kan pijnklachten, tintelingen, uitvalsverschijnselen of een dwarslaesie veroorzaken.