Uitwendige prothesen

Na de diagnose borstkanker volgt meestal een operatie. Soms is dit een amputatie, soms een borstsparende operatie. Na (of gelijktijdig met) deze operatie kun je kiezen voor een borstreconstructie. Je kunt er ook voor kiezen om een uitwendige prothese te gaan dragen, of om zonder prothese door het leven te gaan. Een uitwendige prothese kan een kleine deelprothese zijn, een schaalprothese of een volledige borstprothese. Een borstprothese valt onder de medische hulpmiddelen.

BVN - aanschaf borstprothese

Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goed passende prothese (medisch hulpmiddel) en dat iedereen een goede keuze moet kunnen maken over de aanschaf van een medisch hulpmiddel.

Soorten uitwendige borstprotheses

 

Tijdelijke prothese

In het ziekenhuis krijg je na de operatie een tijdelijke uitwendige prothese. Deze is heel licht en gevuld met een soort watten, zodat hij op de wond kan worden gedragen. Deze wordt op maat aangemeten. Door er watten uit te halen, kan hij verder op maat worden gemaakt. Voor vrouwen met een wat zwaardere borst zijn er ook verzwaarde tijdelijke protheses. Anders wordt het verschil in de bh te groot. Deze protheses zijn er vanaf cup D.

Als de wond helemaal is genezen, kan een definitieve prothese worden aangemeten. Vrouwen wachten hier vaak twee tot drie maanden mee. Als je bestraling nodig hebt, is het beter om te wachten tot een week of vier na de laatste bestraling, zodat de huid helemaal tot rust is gekomen.

Siliconen protheses

Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en modellen. Ze worden gedragen in een hoesje in een speciale bh en nemen snel de temperatuur van het lichaam aan. Ze hebben ongeveer het gewicht van de borst die je mist.

Contactprotheses

Dit zijn siliconen protheses met een speciale ‘plaklaag’ die direct op de huid bevestigd wordt. Deze kan pas zes tot twaalf maanden na de operatie aangeschaft worden. Het voordeel van zo’n ‘plakprothese’ is dat hij niet verschuift en je hem ook zonder bh kunt dragen. Het nadeel is dat hij bij overmatig transpireren, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen, of een rimpelig litteken niet goed plakt.

Deelprothese

Als na een borstsparende operatie de vorm van de borst erg is veranderd, is het mogelijk om een deelprothese te dragen. Deze siliconen prothese kan op maat worden gemaakt.

Zwemprothese

Je kunt met een siliconenprothese gewoon zwemmen, maar er zijn ook speciale zwemprotheses. Deze zijn meestal wat lichter, omdat zwemkleding minder steun geeft dan een bh. 

Vergoeding

De kosten van de blijvende prothese of deelprothese worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden één keer per twee jaar een prothese. Na ontslag uit het ziekenhuis krijg je van de chirurg of de verpleegkundig specialist mammacare een aanvraagformulier voor de vergoeding van de borstprothese. Dit formulier lever je in bij de winkel waar je een prothese koopt. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar of de kosten voor prothese-bh’s en badkleding ook worden vergoed.

Waar koop je een prothese?

Kies voor een SEMH-gecertificeerde zaak. De Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen is een onafhankelijke organisatie die eisen heeft opgesteld waaraan een leverancier moet voldoen. Zoals ruime, goed verlichte paskamers, deskundig personeel en de mogelijkheid om de prothese te ruilen als hij toch niet goed bevalt. Op www.semh.info vind je adressen van aangesloten winkels.

Prothese kiezen

Er zijn allerlei modellen, waardoor er voldoende keus is. Zorg dat je een strak, lichtgekleurd T-shirtje of hemdje bij je hebt. Een prothese kan er in een bh prima uitzien, maar met kleren aan is het soms een ander verhaal. Probeer daarom beiden uit. Vraag eventueel een bekende om met je mee te gaan. Jij ziet jezelf alleen in de spiegel en de ander kijkt toch met een andere blik. Héél belangrijk: neem de tijd om een prothese uit te kiezen. Zeker de eerste keer kan het passen emotioneel zijn. Beweeg tijdens het passen, zodat je goed kunt voelen hoe de prothese zit. Tip: geef de machtiging die je van je arts hebt gekregen voor een prothese pas als je helemaal zeker weet welke prothese het moet worden. Hierdoor zit je in een winkel niet gelijk ergens aan vast. Dat geeft de mogelijkheid om verder te shoppen.

Soort bh

Als je een beetje handig bent met naald en draad, kun je zelf een hoesje voor de prothese in een bh naaien. Feit is dat bestaande bh’s vaak te laag zijn en smalle bandjes hebben. Een prothese-bh is wat hoger, zodat je geen inkijk hebt, en hij zit vaak comfortabeler. Deze bh’s zijn meestal wat duurder. Heb je een goede en betaalbare gevonden? Koop er toch niet meteen twee, maar probeer eerst een tijdje goed uit of de bh écht goed zit. Er zijn ook prothese sportbh’s.

Prothese reinigen

Was een prothese onder de kraan met warm water en zeep.

Meer informatie

Actieve leden van BVN die zelf een uitwendige prothese dragen, geven lokaal en regionaal voorlichting over uitwendige borstprotheses. Hierdoor ben je goed voorbereid als je een prothese gaat uitzoeken. Kijk voor meer informatie in ons dossier prothesevoorlichting. Wil je weten waar je uitwendige protheses kunt kopen? Kijk dan in onze hulpwijzer protheses.

Meer over uitwendige protheses

  • Op onze website hebben we een dossier over medische hulpmiddelen. Hier vind je meer informatie over (medische) hulpmiddelen, de vergoeding en tips bij aanschaf. 
  • Kijk in onze agenda voor prothesevoorlichting door ervaringsdeskundigen of modeshows bij jou in de buurt
  • Kijk in de Hulpwijzer bij Uiterlijke verzorging  
  • Kijk in de Hulpwijzer bij Hulpmiddelen In principe bereidt de mammaverpleegkundige je voor op de aanschaf van een borstprothese. Je kunt ook terecht bij speciaalzaken met een SEMH keurmerk voor advies
  • Je kunt je vraag ook altijd stellen aan onze getrainde ervaringsdeskundige via de telefoon of online 
  • Als je gaat reizen met het vliegtuig adviseren we je om breiprotheses of pasprotheses te dragen in plaats van je aangemeten prothese, in verband met de veiligheidscontroles op het vliegveld. Je kunt je protheses het beste meenemen in je ruimbagage. De marechaussee moet helaas vanwege de veiligheidseisen extra controleren als er vloeistoffen op de bodyscan te zien zijn. Een artsenverklaring wordt niet altijd geaccepteerd, omdat er geen uitzonderingen gemaakt mogen worden als het gaat om vloeistoffen. Bij een heup- of knieprothese is dit een ander verhaal, omdat hier in theorie niets in verstopt kan zitten.