Soorten borstkanker

Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Er zijn allerlei soorten borstkanker.

Hieronder bespreken we de volgende typen: 

 • Ductaal
 • Lobulair
 • Carcinoom in situ
 • Invasief
 • Hormoongevoeligheid (oestrogeen (ER) , progesteron (PR))
 • HER2
 • Triple negatief
 • Zeldzame vormen: de ziekte van Paget, Tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en phyllodes tumor

Ductaal of lobulair

 • Ductaal, wordt zo genoemd omdat de tumor nog melkgangetjes probeert te vormen, of iets wat daar op lijkt.
 • Lobulair, een type borstkanker waarbij de kankercellen niet meer aan elkaar vast zitten. Dit type borstkanker heeft een karakteristieke groeiwijze die lastig op te sporen is met mammografie of echografie.

Ductale kankers komen het meest voor: in 85% van de gevallen gaat het om een ductale vorm van borstkanker.

Carcinoom in situ

Het kan ook zijn dat er bij jou een borstkanker in situ gevonden wordt, dit heet ook wel carcinoom in situ. Dit betekent dat het een voorstadium van borstkanker is. Ook dit voorstadium kan weer worden onderverdeeld in de plek waar het ontstaat: ductaal carcinoom in situ (DCIS) of lobulair carcinoom in situ (LCIS). Dit voorstadium van kanker wordt ook wel niet-invasief genoemd. Lees hier verder.

Invasief

Je spreekt van invasieve borstkanker wanneer de kankercellen zich verder verspreiden dan de plek waar ze zijn ontstaan. Dit is niet hetzelfde als uitgezaaide borstkanker. Je spreekt pas van uitgezaaide borstkanker als de kankercellen zich buiten de borst hebben verspreid.

Over het algemeen zijn er twee typen borstkanker; ductaal en lobulair.

 • Invasief ductaal carcinoom (IDC) is de meest voorkomende vorm van borstkanker (~80% van alle borstkankers) die kan aanvoelen als een harde knobbel. Tegenwoordig heet deze vorm van borstkanker: NST. Dit staat voor: niet-speciale type. Dit is een nieuwe naam van de soort borstkanker die eerst ‘invasief ductaal carcinoom’ heette.
 • Invasief lobulair carcinoom (ILC) omvat ongeveer 15% van alle borstkankers. Door de kenmerkende losmazige groei is de tumor vaak lastig te voelen of alleen als een algehele zwelling van de borst. Op een mammografie of echografie is de lobulaire tumor niet altijd goed te zien, vooral bij vrouwen met dicht borstweefsel kan dit een probleem zijn. Hier kan aanvullend onderzoek met MRI behulpzaam zijn. Onder een microscoop worden kleine tumorcellen zichtbaar, die in strengen of als losse cellen liggen. De lange termijn prognose van lobulair carcinoom is iets slechter dan dat van een ductaal carcinoom. Lobulair carcinoom reageert meestal goed op hormoontherapie, terwijl het minder goed lijkt te reageren op chemotherapie. Dit is de reden dat vrouwen met ILC doorgaans geen chemotherapie krijgen voor aanvang van de behandeling (neo-adjuvant). Op dit moment worden ductale en lobulaire kanker nog vaak op dezelfde manier behandeld. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk gaan veranderen.

Meer soorten tegelijk

Niet alle kanker in de borst hoeft van dezelfde soort te zijn. Er kunnen zich in één borst verschillende typen kanker tegelijk voordoen, bijvoorbeeld zowel een ductaal als lobulair carcinoom.

Hormoongevoelig of hormoonongevoelig

Dit heet ook wel hormoon-positief en hormoon-negatief. Hormoongevoelig betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Wanneer de hormonen de tumor niet kunnen stimuleren om te groeien, spreek je van hormoonongevoelige borstkanker. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling; hormonale therapie werkt namelijk alleen bij hormoongevoelige borstkanker. De hormonen waar de tumor gevoelig voor kan zijn, zijn oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor kan dus oestrogeen(ER)-positief en/of progesteron(PR)-positief zijn. 80% van alle typen borstkanker is oestrogeen-positief. Ongeveer 65% van deze oestrogeen-positieve tumoren is ook progesteron-positief. Lees hier verder over hormoontherapie.

HER2/neu

HER2/neu is een eiwit dat op je cellen zit. Het wordt ook wel HER2 genoemd, dit staat voor Humane Epidermale groeifactor Receptor 2. Als je te veel van dit eiwit op een cel hebt, wordt de groei te veel gestimuleerd en kan er kanker ontstaan. Je spreekt dan van HER2/neu-positieve kanker. Dit is belangrijk om te weten, omdat er medicijnen bestaan die zich specifiek op dit eiwit richten. Deze doelgerichte therapie werkt alleen bij HER2/neu-positieve kanker. Lees hier verder over HER2-gerichte behandelingen.

Triple negatieve borstkanker

Wanneer de kankercellen negatief zijn voor oestrogeen, progesteron en HER2/neu, spreek je van triple negatieve borstkanker. Drie keer negatief dus. Bij deze vorm van borstkanker hebben hormonale therapie en trastuzumab (merknaam Herceptin) dus geen effect. Lees hier verder over triple negatieve borstkanker.

Zeldzamere vormen van borstkanker

Er zijn ook zeldzamere vormen van borstkanker, bijvoorbeeld de ziekte van Paget, Tubulair carcinoom, inflammatoir carcinoom (ontstekingsborstkanker) en phyllodes tumor. Lees hier meer over de zeldzame vormen van borstkanker.

Borstkanker - Wat is het en welke soorten borstonderzoek zijn er?

Pathologisch rapport

Op deze pagina heb je kunnen lezen over de verschillende typen borstkanker. Wil je meer informatie over het stadium van borstkanker? Lees dan de uitleg over het pathologisch rapport.