Terminale fase

De terminale fase is de periode vanaf zes weken tot drie maanden voor het overlijden. Wanneer er geen behandeling meer mogelijk is anders dan pijnbestrijding. Deze periode is voor iedereen anders. Wat staat je te wachten? Hoe neem je afscheid? En hoe gaat het straks met je naasten?

Het is belangrijk dat de tijd die je nog hebt, waardevol is voor jou en je dierbaren. Goede zorg is belangrijk. Je kunt pijnbestrijding en mentale steun voor jezelf en de mensen om je heen krijgen. De één laat een afscheid komen zoals het komt. De ander wil van alles regelen voordat hij of zij sterft. Er is niet één manier die goed is. Doe het op jouw manier, maar denk er in ieder geval over na.

Laatste dagen thuis doorbrengen

De meeste patiënten brengen de laatste dagen het liefst thuis door. Er zijn verschillende organisaties die hierbij hulp bieden. De thuiszorg speelt een belangrijke rol bij het overnemen van zorgtaken binnen een gezin.

Laatste dagen in een hospice

Soms is het niet mogelijk om de laatste dagen thuis door te brengen, of wil je dat liever niet om je naasten niet te zeer te belasten. Een hospice kan dan uitkomst bieden. Je krijgt daar optimale verzorging, in een huiselijke sfeer.

Op de website van Zorgkaart Nederland vind je een overzicht van thuiszorginstellingen en hospices in Nederland. Dit overzicht is niet compleet, maar biedt je wel verschillende mogelijkheden.

Wil je meer informatie over palliatieve zorg? Kijk dan op de website overpalliatievezorg.nl