Second opinion

Als je arts de mogelijkheden met je heeft besproken, heb je misschien behoefte aan een tweede deskundige mening. Dit kan je soms meer helderheid geven en je meer zekerheid bieden over alles wat je moet ondergaan. Je kunt er dan voor kiezen om een second opinion in een ander ziekenhuis aan te vragen. Een second opinion vraag je aan via je huisarts of je medisch specialist.

Bespreek je wensen met je arts

Als je de wens voor een second opinion met de arts hebt besproken, kun je een afspraak maken in het ziekenhuis van je keuze. Zorg ervoor dat je gegevens en uitslagen op tijd op het bureau liggen van de arts die je als tweede raadpleegt. Je kunt je huidige behandelend arts vragen de documenten door te sturen; je kunt ze ook zelf meenemen. Bedenk wel dat bij een second opinion soms onderzoeken opnieuw worden uitgevoerd of andere onderzoeken worden aangevraagd. Ga van tevoren bij jezelf na welke aanvullende informatie je wilt krijgen; wat je vraag is aan de arts aan wie je de tweede beoordeling vraagt.

Een second opinion kost vaak tijd. Bespreek met je arts of je voldoende tijd hebt om dit traject in te gaan. Als je een langzaamgroeiende tumor hebt, is er bijvoorbeeld meestal voldoende tijd om een second opinion te vragen.

Het vragen om een second opinion is heel normaal en de arts zal hier zonder problemen aan meewerken. Hulpverleners en zorgverzekeraars zijn prima op de hoogte van jouw rechten als patiënt. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een second opinion, maar bij veel verzekeraars zit deze vergoeding in de aanvullende pakketten. Goed om dat vooraf te controleren.

Meer lezen

De Patiëntenfederatie heeft een dossier second opinion met duidelijke uitleg over wat en hoe, tips en ervaringen.

In Blad B editie 16 (lente 2016) lees je het artikel B-hulpzaam: Second opinion, hoe doe je dat?