SABCS 2019

San Antonio Breast Cancer Symposium

In december wordt traditiegetrouw het wereldborstkankercongres in het Amerikaanse San Antonio gehouden. Ook in 2019 waren onze vertegenwoordigers daarbij aanwezig. Tijdens SABCS werden niet alleen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingen besproken, maar was kwaliteit van leven ook een belangrijk thema.

Namens BVN gingen naar dit congres:

  • Mirjam Velting | Belangenbehartiger
  • Ellen Kooijmans | Patient advocate, aandachtsgebied uitgezaaide borstkanker, geneesmiddelen en wetenschappelijk onderzoek

Ellen Kooijmans schreef voor haar eigen blog ‘Geen bus: leven met uitgezaaide borstkanker’ zeven artikelen die samen heel goed verslag doen van de belangrijkste onderwerpen die bij SABCS aan bod kwamen (en dat waren er véél!).

Blog Mirjam

Borstkanker is niet één ziekte. We weten er steeds meer over en er is zoveel meer te ontdekken’.

"Als belangenbehartiger van Borstkankervereniging Nederland bezocht ik half december het San Antonio Breast Cancer Symposium, samen met patient advocate Ellen Kooijmans. Als BVN blijven we onder meer door deelname aan congressen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van borstkanker. Dat hebben we nodig in onze belangenbehartiging en om onze achterban goede informatie te kunnen geven. Tijdens een congres als SABCS voer ik ook veel gesprekken met Nederlandse en internationale professionals. De sfeer is gefocust en bijna uitgelaten; Iedereen is vol over wat anders en beter kan. Er worden hier dan ook veel plannen, projecten en onderzoeken bedacht en gemaakt. Mijn rol daarbij is om steeds weer te vertellen wat belangrijk onderwerpen zijn voor mensen met borstkanker. Zo had ik samen met Ellen gesprekken met farmaceuten, Stichting Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), IKNL en Nederlandse oncologen, pathologen en chirurgen. Ook van andere patiëntenorganisaties en patient advocates leren we veel.

Ellen en ik volgden een patient advocate programma waar in we elke ochtend, tijdens de lunch en avond extra scholingen, lezingen, samenvattingen kregen. Heel leerzaam en verdiepend!

Zie hier ook het filmpje van mij en Ellen over deelname van BVN tijdens SABCS.

Belangenbehartiger Mirjam Velting bij het San Antonio Breast Cancer Symposium 2019

Patient advocate Ellen Kooijmans bij het San Antonio Breast Cancer Symposium 2019

Tijdens het SABCS werd weer duidelijk dat borstkanker niet één ziekte is. We weten er steeds meer over en er is zoveel meer te ontdekken. Er zoveel heel veel types borstkanker en ook steeds duidelijker wordt dat genen een grote rol spelen bij ontstaan en behandeling van borstkanker.

De grootste ontwikkeling die we hoorden op SABCS was op het gebied van HER2 positieve uitgezaaide borstkanker: Studie HER2CLIMB met het middel tucatinib, die goede resultaten geeft in het geval van hersenuitzaaiingen.

DESTINY- Breast01 met het middel  DERUXTECAN (fase 2 studie), bijzonder hieraan was dat het bestemd is voor een groep die vaak al zes lijnen (voorbehandelingen) heeft gehad. Dat kom je nauwelijks tegen. Heel hoopvol voor mensen met uitgezaaide borstkanker! Misschien nog niet direct, maar wel in de toekomst.

Medisch oncoloog Inge Konings van Amsterdam UMC nam speciaal voor ons een video op om over deze twee ontwikkelingen te vertellen. Met dank aan Inge en Uitgeverij Jaap die dit mogelijk voor ons maakte.

Medisch oncoloog Inge Konings over ontwikkelingen bij HER2-positieve uitgezaaide borstkanker

Ellen schreef ook een blog over deze studies. Lees hier de blog

Aan de volgende ontwikkelingen werd op eerdere congressen aandacht besteed, maar kwamen ook tijdens San Antonio weer aan bod:

  • CDK 4-6 remmers en resistentie
  • Artifical intelligence
  • Immuuntherapie bij triple negatieve borstkanker
  • Circulerend tumor DNA

Hierover kun je meer lezen en horen in de blogs van patient advocate Ellen, de podcasts van Oncologie.nu en de vlogs van dr. Agnes Jager, internist-oncoloog bij Interne oncologie in het Erasmus MC Kanker Instituut.

Of lees het BVN verslag over SABCS.

Met veel nieuwe kansen en plannen en afspraken ga ik dit jaar met al onze vrijwilligers weer aan de slag!"

Mirjam Velting