Protheses

Na de diagnose borstkanker volgt meestal een operatie. Soms is dit een amputatie, soms een borstsparende operatie. Na (of gelijktijdig met) deze operatie kun je kiezen voor een borstreconstructie. Je kunt er ook voor kiezen om een uitwendige prothese te gaan dragen of zonder prothese door het leven te gaan.

Soorten uitwendige protheses

Een uitwendige prothese kan een kleine deelprothese zijn, een schaalprothese of een volledige borstprothese. In dit artikel lees je meer informatie over verschillende soorten uitwendige protheses.

Aanschaf borstprothese

Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goed passende prothese (medisch hulpmiddel) en dat iedereen een goede keuze moet kunnen maken over de aanschaf van een medisch hulpmiddel. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de aanschaf van een borstprothese.

BVN - aanschaf borstprothese

Prothesevoorlichting

BVN organiseert in heel Nederland prothesevoorlichting. Ervaringsdeskundige prothesevoorlichters vertellen je over het dragen van een prothese en over de mogelijkheden en verschillen tussen protheses. Bekijk hier de locaties waar BVN vrijwilligers voorlichting geven.

Keurmerk

De SEMH (Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen) is een onafhankelijke stichting, waarbij leveranciers van kwalitatief hoogwaardige medische hulpmiddelen zich kunnen aansluiten. Dit zijn erkende professionals van wie je mag verwachten dat ze kwalitatief goede zorg en hulpmiddelen leveren. Op hun website vind je een overzicht van erkende bedrijven.

Daarnaast is er de Stichting Belangen Verbond van Borstprotheseleveranciers (BVBL). Uitsluitend bedrijven die de juiste opleidingen succesvol hebben afgerond en SEMH gecertificeerd zijn, kunnen lid worden van de BVBL