Praktische tips bij bestraling

Deze tips kunnen de bestralingsbehandeling iets minder vervelend maken.

Neem iemand mee

Neem, als het kan, iemand mee tijdens de rit naar de bestralingen. Of neem voor de afleiding iets te lezen of te luisteren mee.

Aftekenvloeistof

Soms wordt er voor plaatsbepaling aftekenvloeistof gebruikt. Als de aftekenvloeistof erg jeukt na het opbrengen, vraag dan in het ziekenhuis of ze ná een bestraling bijtekenen in plaats van ervoor. Anders lukt het niet om stil te liggen onder het apparaat. Vervaagde lijnen mag je nóóit zelf bijtekenen.

Kleding

Draag gemakkelijke kleding als je naar de bestraling moet. Een bh met voorsluiting is ook handig; de oksel wordt vaak wat stijver van de bestralingen. Draag tijdens de bestralingsperiode een goedkope of oude bh. De inktvlekken gaan namelijk niet meer uit je lingerie!

Huidverzorging

Overleg met het bestralingscentrum waarmee je je huid kunt insmeren. Was de huid niet met zeep; je huid wordt namelijk erg gevoelig tijdens de bestralingen. Wassen met alleen water is daarom voldoende. Dep de huid hierna zachtjes droog. Gebruik ook geen parfum en dergelijke op de bestraalde huid. Houd de bestraalde huid goed droog om irritatie te voorkomen en gebruik geen pleisters of iets dergelijks op de bestraalde huid. 

Zwemmen

Zwem niet in chloorwater en natuurwater tijdens de periode van bestralingen. Dit in verband met infecties en overgevoeligheidsreacties en het vervagen van de lijnen. 

Zonnen

Bestraalde huid kun je beter niet blootstellen aan zonlicht. Controleer je huid elke dag op veranderingen.

Eten en drinken

Drink veel, zo'n twee liter per dag, eet gevarieerd en eiwitrijk.

Zorg goed voor jezelf

En zorg voor voldoende rust en ontspanning.