Overzicht onderzoek: hormonale kenmerken

Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken? Op deze pagina vind je een actueel overzicht van wetenschappelijk onderzoek (trials) bij hormonale kenmerken. Het overzicht is gemaakt in samenwerking met IKNL en Stichting Kanker.nl. Wil je eerst meer weten over wetenschappelijk onderzoek? Je kunt ook eerst meer lezen over wetenschappelijk onderzoek.

Selecteer een studie op basis van één van onderstaande behandelingen. De informatie verwijst je vervolgens door naar kanker.nl.

Hormoongevoelig betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Wanneer de hormonen de tumor niet kunnen stimuleren om te groeien, spreek je van hormoonongevoelige borstkanker. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling, hormonale therapie werkt namelijk alleen bij hormoongevoelige borstkanker. De hormonen waar de tumor gevoelig voor kan zijn, zijn oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor kan dus oestrogeen(ER)-positief en/of progesteron(PR)-positief zijn. 80% van alle borstkankers is oestrogeen-positief. Ongeveer 65% van deze oestrogeen-positieve tumoren is ook progesteron-positief.

Hormoongevoelig

HER2 negatief

Triple negatief