Overlijdensrisicoverzekering

(Ex)kankerpatiënten krijgen vaak moeilijk een goede levensverzekering

Mensen die ooit kanker hebben gehad, kunnen grote problemen hebben met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Ook wanneer de kanker tientallen jaren geleden was. Een overlijdensrisicoverzekering is meestal nodig voor een hypotheek. (Ex)kankerpatiënten krijgen regelmatig geen, moeilijk of alleen tegen buitensporig hoge premies een overlijdensrisicoverzekering. Daarom is NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, een campagne gestart om hierbij te helpen.

Twee opties

Maatwerkroute

Via independer kun je een overlijdensrisicoverzekering op maat afsluiten, speciaal voor mensen die kanker hebben gehad.

>> Lees meer over de maatwerkroute

Zelf doen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf tijdig en goed geïnformeerd aan de slag gaan. Hiervoor kun je hieronder een aantal adviezen lezen. Deze optie is vooral geschikt als diagnose kanker langer dan vijf jaar geleden was en je prognoses goed zijn.

Adviezen

  1. Realiseer je dat de beoordeling van je aanvraag als (ex)kankerpatiënt meer tijd kost. Het kan ook zijn dat je wordt afgewezen of extra voorwaarden krijgt. Bekijk daarom eerst de mogelijkheden en ga daarna pas op huizenjacht.
  2. Neem een goede verzekeringsadviseur in de arm en licht hem/haar in over uw ervaring met kanker. Een goede adviseur kan je op de goede manier op weg helpen, bijvoorbeeld door het gebruik van een herverzekeraar.
  3. Let op bij het invullen van de gezondheidsverklaring, het verzwijgen van relevante informatie kan tot grote problemen leiden.
  4. Let op bij het tekenen van een voorlopig koopcontract, neem als ontbindende voorwaarde op dat je wel tegen acceptabele voorwaarden een verzekering kunt krijgen.
  5. Als je erfelijk belast bent en verder gezond, zijn de voorwaarden anders. Bij een aanvraag onder de grens van 268.125 euro hoef je niet te melden wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek. Preventieve operaties moet je wel altijd vermelden. Lees meer over verzekeringen bij een erfelijke aanleg voor kanker.
  6. Voorkom afwijzing na een medische keuring: zorg dat je als eerste de uitslag van de medische beoordeling/medisch advies krijgt. Is dit advies afwijkend (dus een afwijzing of een premieverhoging)? Dan kun je verzoeken het advies niet door te sturen naar de verzekeraar. Daarmee trek je de aanvraag voor de verzekering in en kan de verzekeraar je niet afwijzen. Dit is belangrijk, omdat als je eenmaal officieel bent afgewezen, je dit ook moet aangeven bij een volgende verzekering.
  7. Geef geen volledige inzage in het medische dossier, maar alleen toestemming voor de relevante zaken daaruit
  8. Let op de kleine lettertjes, vaak staat hierin dat je geen vergoeding krijgt voor aandoeningen die je al hebt
  9. Sluit zo jong mogelijk een levensverzekering af, dan zijn de premies lager.

>> Lees ook de uitgebreidere uitleg van deze tips

www.kankerenverzekeren.nl