Overlevingskansen

De kans om borstkanker de overleven is de laatste jaren gestegen. Dit komt enerzijds doordat mensen door goede voorlichting eerder naar de huisarts gaan als zij iets aan hun borst merken. Maar het komt ook omdat er steeds betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden zijn. 

Gemiddeld is vijf jaar na diagnose 87% van de borstkanker patiënten nog in leven. Maar omdat de overlevingskansen van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld van het stadium, zit er veel verschil per patient. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het stadium is, hoe lager de overleving is. Vrijwel iedereen met stadium 1 borstkanker is na drie jaar nog in leven. Na 10 jaar is nog 94% van de borstkanker patiënten met stadium 1 nog in leven. Bij stadium 4 is na drie jaar nog 42% in leven, na vijf jaar nog 22% en na 10 jaar nog 9% in leven.

Hoe groot de individuele kans is om borstkanker te overleven, hangt af van aantal factoren. De belangrijkste zijn:

  • soort borstkanker, waarbij het onderscheid tussen ‘in situ' (nog niet doorgroeiend in de omliggende weefsels) en ‘invasief' (wel doorgroeiend) belangrijk is;
  • grootte van de tumor;
  • uitzaaiing naar de lymfeklieren;
  • uitzaaiingen op andere plaatsen in het lichaam.

Op de website cijfersoverkanker.nl van IKNL kun je meer overlevingscijfers vinden. Hier kun je ook specifiek kijken naar verschillende leeftijdsgroepen, stadia en jaar van diagnose.