Onderzoeksfasen

Als het onderzoek bij mensen is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mens gebonden Onderzoek (CCMO) of de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC), wordt het onderzoek in vier fasen.

De vier onderzoeksfasen in mensgebonden onderzoek zijn:

Fase 1: Is het nieuwe medicijn veilig?

Arts-onderzoekers kijken bij een kleine groep kankerpatienten of het medicijn te verdragen is en wat de juiste dosering is. Bij onderzoek naar medicijnen tegen kanker zijn dit vaak uitbehandelde patiënten die geheel vrijwillig meedoen.

Fase 2: Werkt het nieuwe medicijn?

Als het middel veilig genoeg is, wordt het getest bij een kleine groep patiënten. De arts-onderzoekers kijken nu of het medicijn ook echt effectief is.

Fase 3: Werkt het nieuwe medicijn beter dan het bestaande medicijn?

Zijn de resultaten van fase 2 goed, dan vragen de arts-onderzoekers meer patiënten om mee te doen. Ze vergelijken het nieuwe medicijn dan vaak met een bestaand medicijn. Als ook dit goede resultaten geeft, kan het medicijn geregistreerd worden als officieel geneesmiddel. Het medicijn komt op de markt. Artsen mogen het dan voorschrijven.

Fase 4: Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Ook als medicijnen op de markt zijn, en dus op grote schaal voorgeschreven worden, worden ze nog steeds onderzocht. Dit gebeurt dan op tienduizenden patiënten. Bijwerkingen op de lange termijn of bijwerkingen die zeldzaam zijn worden met dit onderzoek in kaart gebracht
In de folder van KWF Kankerbestrijding kun je meer informatie vinden over de verschillende fases van onderzoek.