Omgaan met vermoeidheid

Je kunt zelf iets doen aan blijvende vermoeidheid. Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid energie die je hebt, kun je tijdelijk een dagboek bijhouden. Dat helpt je uit te vinden hoe je je energie zo goed mogelijk kunt verdelen. Als je eens een goede dag hebt, doe je vaak zoveel, dat je daar de volgende dag de tol voor moet betalen.

Blijf meedraaien

Verstandig omgaan met je energie helpt. Blijf wel actief en probeer, beetje bij beetje, je grenzen te verleggen. Probeer mee te blijven draaien met dagelijkse dingen die voor jou belangrijk zijn. Werk kan bijvoorbeeld vermoeiend zijn, maar ook het gevoel geven dat je weer ‘meedraait’ met de maatschappij. Betrek ook je familie en vrienden erbij. Ze krijgen dan meer begrip en kunnen je misschien helpen. Ga op zoek naar alternatieven voor de leuke dingen die zijn weggevallen.

Professionele hulp

Misschien heb je er nog moeite mee dat je borstkanker hebt (gehad). Zoek dan professionele hulp. Soms is het gewoon te lastig om er zelf uit te komen. Schaam je er niet voor hier hulp bij te vragen. Dat is geen teken van zwakte, maar eerder een teken van kracht. Je gaat immers de confrontatie met je eigen gevoelens aan.

Zoek alternatieven

Om jezelf te ontlasten, kun je andere activiteiten doen. Is bijvoorbeeld je favoriete sport te zwaar geworden, ga dan bijvoorbeeld wandelen. Pak eens de trein als autorijden te vermoeiend is. En is na verloop van tijd je sociale netwerk kleiner geworden, dan zijn de ‘echte’ vrienden overgebleven. Juist die vriendschappen zijn het waard om energie in te steken!

Contact met lotgenoten

Heb je behoefte aan contact met andere vrouwen die last hebben van langdurige vermoeidheidsklachten? Of wil je meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in, dan neemt een ervaringsdeskundige van BVN contact met je op.

 Zij geven je graag tips hoe je kunt omgaan met blijvende vermoeidheid. Ook wijzen ze jou de weg naar deskundige hulp. 

Cognitieve gedragtherapie

Het Universitair Medisch Centrum Nijmegen heeft een multidisciplinair kenniscentrum chronische vermoeidheid. De behandeling richt zich op cognitieve gedragstherapie. Ga voor meer informatie naar www.umcn.nl.