Zelf emotioneel herstel bereiken na borstkanker

vrijdag, 21 oktober 2016

In het eerste jaar na de behandeling van borstkanker hebben patiënten vaak veel vragen over lichamelijk en emotioneel herstel, want na de behandeling is het nog niet klaar. Voor deze vragen ontbreekt vaak laagdrempelige nazorg. 

Het Radboudumc ontwikkelde het online zelfhulpprogramma en -website ‘Op adem na borstkanker’ op basis van de BREAst cancer ehealTH (BREATH) studie (gefinanciert door Pink Ribbon). De website ondersteunt emotioneel herstel en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden.

Zelf aan de slag

Het programma start met een zelftest die uitwijst of het programma geschikt is om de bestaande vragen of problemen aan te pakken. Vervolgens kun je via de website zelf aan de slag in het 16 weken durend programma. Je kunt zelf werken aan je emotionele klachten, zonder tussenkomst van psychologen of andere medische specialisten. Indien nodig word je verwezen naar een medisch psycholoog.

"Na de behandelingen begint het pas, je moet een nieuw evenwicht vinden, maar hoe doe je dat? Het programma heeft mij daar bij geholpen"

Het online zelfhulpprogramma ‘Op adem na borstkanker’ zal vanaf 1 januari 2017 in een pilot van één jaar aangeboden worden via  Borstkankervereniging Nederland en het online gezondheidsplatform Karify.

BVN hoopt hiermee dat het programma meer bekendheid krijgt en voor meer patiënten beschikbaar komt. Dit is een eerste stap in de wens om een goed overzicht te maken van alle online instrumenten en interventies op het gebied van borstkanker, getest door patiënten.

Het programma duurt zestien weken. Een jaar toegang tot de website kost eenmalig €19,95. Zorgverzekeraar CZ vergoedt het programma in de aanvullende zorgverzekering. Met de andere zorgverzekeraars lopen nog gesprekken.

Kijken of je in aanmerking komt voor het programma, doe dan de zelftest via www.opademnaborstkanker.nl

Nieuwsbeircht Radboud UMC