Vandaag in de media: Opnieuw onrust over siliconen borstimplantaten

maandag, 8 april 2019

Het aantal vrouwen met een siliconen borstimplantaat dat een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (ALCL) krijgt, blijkt hoger dan gedacht. Dit schrijft dagblad Trouw op basis van informatie uit het televisieprogramma Radar, dat vanavond wordt uitgezonden.

Tussen 1990 en 2016 werden 32 vrouwen met een implantaat geregistreerd met ALCL. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft aan Radar laten weten dat dit aantal inmiddels is gestegen naar 52. Het is nog onduidelijk of deze stijging betekent dat het risico op ALCL hoger is dan de 0,014 procent die nu nog wordt gedacht (de kans dat een vrouw met een borstimplantaat bij het bereiken van 75 jaar ALCL krijgt, is 1 op 7000). De afgelopen jaren hebben namelijk meer vrouwen een implantaat gekregen, wat ook de toename van ALCL zou kunnen verklaren.

Wij vinden het erg vervelend dat veel onzekerheid is voor vrouwen die een borstimplantaat hebben, of die vanwege borstkanker of erfelijke aanleg een implantaat nodig hebben. Het RIVM doet onderzoek naar dit onderwerp, de resultaten worden binnen drie weken bekend. Wij adviseren je om met de plastisch chirurg te overleggen wat voor jou de beste optie is.

Het artikel in Trouw lees je hier. Op de website van Radar lees je meer over de uitzending van vanavond.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht. Ga in gesprek met je plastisch chirurg over wat voor jou de beste optie is. Op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten. Ook zal BVN je blijven informeren. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Vragen en antwoorden

Heb je naar aanleiding van deze berichten zorgen en vragen? Dan kun je terecht bij het serviceteam van BVN. Stel hier je vraag aan het serviceteam.

BVN publiceerde ruim een jaar geleden al een artikel over siliconen borstimplantaten en het verhoogde risico op ALCL. Hierin lees je meer over de signalen en behandelmogelijkheden.

BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden over siliconen borstimplantaten waar je meer informatie kunt vinden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft ook een document met vragen en antwoorden gemaakt.

Wil je meer weten over ervaringen met siliconen borstimplantaten? Begin januari 2019 vroegen wij aan ons B-force panel naar hun ervaringen