Vandaag in de media: Implant Files

maandag, 26 november 2018

Vandaag verschijnen er in de media berichten over de Implant Files.  Een internationale groep journalisten heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van, en controle op, medische implantaten. Het gaat niet alleen om borstimplantaten maar ook om pacemakers, gewrichtsprothesen en matjes.

Vragen en antwoorden

Mocht je naar aanleiding van deze berichten je zorgen maken en vragen hebben, dan kun je terecht bij het serviceteam van BVN. Stel hier je vraag aan het serviceteam >

BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden over siliconen borstimplantaten waar je meer informatie kunt vinden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft ook een document met vragen en antwoorden gemaakt.

Wil je meer weten over ervaringen met siliconen borstimplantaten? Begin januari 2019 vroegen wij aan ons B-force panel naar hun ervaringen. Bekijk hier de resultaten van de uitvraag >

Kamerdebat toezicht op medische implantaten

Donderdag 21 maart was er een debat in de Tweede Kamer over de implantaten, waaronder borstimplantaten. Hierin kwamen onder andere aan de orde:

  • Behoefte aan meer transparantie over afspraken tussen fabrikanten van medische hulpmiddelen en artsen;
  • Meer bekendheid aan het RIVM meldpunt bijwerkingen implantaten;
  • Zorgen over de beschikbare capaciteit en kwaliteit van de keuringsinstanties;
  • Nadere bepaling van wat medische noodzaak is voor eventueel verwijderen van implantaten;
  • Herleidbaarheid van wie welk implantaat heeft gekregen voor als er problemen met dat implantaat ontstaan;
  • Behoefte aan meer openbare informatie over eventuele bijwerkingen en nadelen van medische hulpmiddelen, in navolging van wat er voor geneesmiddelen ook gebeurt.

BVN onderschrijft alle gedeelde aandachtspunten en ondersteunt het initiatief voor de internationale conferentie over borstimplantaten die vanuit het ministerie van VWS gehouden zal worden voor de zomervakantie. Dinsdag 26 maart zullen een aantal moties in stemming worden gebracht, onder andere over de toegankelijkheid van de informatievoorziening. BVN zal die stemming volgen en verslag doen.

Voor Nederland is er al een borstimplantatenregister vanuit de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC). Hierin wordt geregistreerd welke patiënt welk implantaat heeft gekregen. Daarnaast heeft Radar een checklist gemaakt om informatie te winnen, vooraf aan het krijgen van een implantaat. Bekijk deze checklist via Het Landelijk Meldpunt Zorg.