Vandaag in de media: Door Frankrijk verboden borstimplantaten ook in Nederland voorlopig buiten gebruik

vrijdag, 5 april 2019

De in Frankrijk verboden borstimplantaten worden nu ook in Nederland tijdelijk niet gebruikt. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft dit advies onder plastisch chirurgen laten verspreiden en zij nemen dit over. Andere Europese landen volgen het Franse verbod vooralsnog niet.

Het gaat om implantaten met een grof getextureerd oppervlak. Het Franse verbod heeft specifiek betrekking op macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten. Het gaat om de volgende merken en soorten:

 

Allergan: Natrelle (anatomisch en rond)

Arion: Monobloc (anatomisch en rond)

Sebbin: Siliconengel gevuld getextureerd

Nagor: GFX, IMPLEO, COGEL

Eurosilicone: Matrix

Polytech: POLYtxt Sublime Line, POLYtxt DiagonGel/4two, Microthane Sublime Line, Microthane DiagonGel/4two

 

Het RIVM gaat nu na of er voor Nederland ook acties nodig zijn. De uitslag van dit onderzoek volgt over drie weken. Minister Bruins heeft plastisch chirurgen verzocht om tot die tijd dit type implantaten niet te gebruiken.

Vrouwen die binnen nu en drie weken een borstreconstructie krijgen, kunnen een implantaat krijgen met een minder grof oppervlak. Of een glad implantaat, maar deze heeft geen anatomische vorm. Bovendien geeft dit type implantaat meer risico op kapselvorming. Vrouwen die de bewuste implantaten hebben, lopen een zeer beperkt risico op een ernstige vorm van lymfeklierkanker. Zij hoeven deze vanwege dat lage risico niet te laten verwijderen. Dit advies is niet veranderd door de minister.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht. Ga in gesprek met je plastisch chirurg over wat voor jou de beste optie is. Op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten. Ook zal BVN je blijven informeren. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Vragen en antwoorden

Heb je naar aanleiding van deze berichten zorgen en vragen? Dan kun je terecht bij het serviceteam van BVN. Stel hier je vraag aan het serviceteam.

BVN publiceerde ruim een jaar geleden al een artikel over siliconen borstimplantaten en het verhoogde risico op ALCL. Hierin lees je meer over de signalen en behandelmogelijkheden.

BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden over siliconen borstimplantaten waar je meer informatie kunt vinden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft ook een document met vragen en antwoorden gemaakt.

Wil je meer weten over ervaringen met siliconen borstimplantaten? Begin januari 2019 vroegen wij aan ons B-force panel naar hun ervaringen