Thermografie

maandag, 29 februari 2016

In Radar: thermografie alternatieve screeningsmethode?

Maandagavond 29 februari besteedde het programma Radar aandacht aan thermografie. Op deze pagina vind je het standpunt van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Heb je vragen naar aanleiding van de uitzending en/of ons standpunt? Neem contact op met ervaringsdeskundigen op vraag@borstkanker.nl of stuur een mail aan het kantoor van BVN: info@borstkanker.nl.

Is thermografie een geschikte screeningsmethode voor borstkanker?

Nee, thermografie is in de ogen van BVN geen alternatieve screeningsmethode voor de mammografie. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Een thermografie laat temperatuur verschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Ook kunnen verkalkingen (die een voorstadium van kanker kunnen zijn) niet gevonden worden met thermografie. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden met thermografie kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker.

Wat zijn de voor- en nadelen van screening?

Elke vorm van screening heeft voor- en nadelen. Iedere vrouw in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar wordt eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Of je meedoet bepaal je zelf. BVN is van mening dat het belangrijk is om vrouwen goed te informeren over de voor- en nadelen van screening zodat ze een goede en weloverwogen beslissing kunnen nemen. Tot op dit moment is de mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014).

Is zelf je borsten onderzoeken overbodig?

Nee, geen enkele screeningsmethode is perfect. Het is belangrijk dat vrouwen hun borsten goed kennen, om zo een verandering op te merken waarmee je een afwijking in een vroeg stadium kunt ontdekken. Het is ook goed te weten of er sprake is van een verhoogd risico. Periodiek zelfonderzoek (elke maand op een vaste dag) is niet per se nodig.

Als je borsten anders aanvoelen dan je bent gewend en je ziet of voelt één van de volgende symptomen, dan is het verstandig om direct je (huis)arts raadplegen. 

  • een ongewoon knobbeltje in de borst;
  • schilfering en roodheid van de tepel of kuiltje in de borst;
  • sinds kort ingetrokken tepel; streng(etje) naar de tepel;
  • vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig);
  • warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid;
  • een slecht genezend plekje;
  • pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst;
  • zwelling in de oksel

Op onze website lees je meer informatie over:

Een andere informatiebron is het RIVM: