Steeds vaker cognitieve klachten na behandeling bij kanker

donderdag, 1 juni 2017

Door betere behandelwijzen en nieuwe therapieën laten veel kankersoorten de laatste jaren steeds betere prognoses zien. Patiënten hebben zicht op een langere overleving, maar tegelijkertijd duiken er steeds vaker berichten op van mensen die korte of lange tijd na behandeling cognitieve klachten hebben.

Late gevolgen

Sanne Schagen onderzoekt in het Antoni van Leeuwenhoek al bijna twintig jaar cognitieve problemen bij kankerpatiënten. De meest voorkomende klachten van patiënten zijn dingen vergeten, bewuster moeten nadenken en meer moeite hebben met bepaalde resultaten behalen.

Term chemobrein onjuist

Schagen gebruikt het woord chemobrein liever niet en formuleert bij voorkeur genuanceerd: "De term chemobrein geeft een veel te beperkte uitleg van de cognitieve klachten die mensen na de behandeling kunnen hebben, en legt teveel de nadruk op chemotherapie. Daardoor impliceert het dat het een één-op-één oorzaak en gevolg is, en dat is niet zo.“

Er zijn daarom ook onderzoekers die de term kanker-gerelateerde cognitieve klachten gebruiken. Cognitieve klachten komen niet alleen voor na chemotherapie, maar ook na hormoontherapie of bestraling. 

Oorzaken van kanker-gerelateerde cognitieve klachten zijn nog niet echt bekend. Gelukkig vinden er de laatste tijd wel steeds meer studies plaats om te onderzoeken hoe deze cognitieve klachten precies tot stand komen, en wie het krijgt en wie niet.

Wat kan je doen wanneer je cognitieve problemen hebt?

“Er zijn nog geen pasklare interventies. Voor mensen die nu problemen ondervinden raad ik aan om cognitieve strategietrainingen te volgen”, zegt Schagen. “Daarnaast kunnen artsen en verpleegkundigen hun bijdrage leveren door de problemen te erkennen en niet te bagatelliseren.”

Daarnaast zijn er verschillende dingen die je kunt doen zodat je minder last hebt van je klachten. 

Meer informatie over cognitieve problemen na borstkankerbehandeling

Ontdek wat je zelf kunt doen >> 

Tijdens het Borstkankersymposium op 7 oktober is er een workshop over cognitieve werktraining >>