Overleg toepassing en vergoeding lipofilling gestart

woensdag, 24 augustus 2016

Ondanks de vele voordelen wordt de behandeling met lipofilling bij borstreconstructies sinds januari 2014 niet meer vergoed. Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) vindt dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor lipofilling in de herstelchirurgie. Dit terwijl deze techniek wereldwijd wordt toegepast. Op dit moment wordt door ZiNL onderzocht of lipofilling voor vergoeding in aanmerking komt.

Lipofilling, oftewel ‘autologe vettransplantatie’, is een manier om pijnklachten te verminderen en het resultaat van een operatie aan de borst te verbeteren. Lipofilling maakt gebruik van het verplaatsen van lichaamseigen vet uit bijvoorbeeld de buik of de dij (waar genoeg vetcellen zijn) naar de borst voor reconstructiedoeleinden. Deze techniek is inmiddels bewezen effectief en veilig voor patiënten en veel minder belastend dan andere vormen van borstreconstructies. BVN pleit voor het opnemen van lipofilling in de basisverzekering zodat deze techniek beschikbaar komt voor alle borstkankerpatiënten.

BVN strijdt samen met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voor het vergoeden van deze  behandeling. Het is in onze ogen niet acceptabel dat patiënten op dit moment een zware, kostbare en risicovolle operatie aangeboden krijgen, terwijl lipofilling in veel gevallen ook uitkomst biedt. Hiermee wordt de zorg onnodig duur en worden patiënten onnodig belast.

Wanneer valt het besluit?
Het ZiNL bepaalt of behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. De besluitvormingsprocedure is een zorgvuldig proces waarin wordt bekeken of de behandeling aan vastgestelde criteria voldoet.

Voor lipofilling ziet het besluitvormingsproces er als volgt uit:  

BVN zal dit proces nauwgezet volgen en waar nodig in actie komen om het belang van vergoeding te benadrukken. We hopen van harte dat het ZiNL dit najaar tot een besluit komt en dat lipofilling vergoed gaat worden vanuit de basisverzekering. 

Voor achtergrondinformatie, zie Lipofilling