Oproep: Deelname aan PAM studie (Physical Activity and Memory)

vrijdag, 10 februari 2017

Veel mensen hebben na behandeling van borstkanker last van cognitieve problemen (bijvoorbeeld geheugen- en concentratieproblemen). Momenteel zijn hier nog weinig effectieve behandelmethodes voor. De PAM-studie gaat onderzoeken of lichamelijke training cognitieve problemen kan verminderen en hoe dit dan werkt in de hersenen. 

Cognitieve problemen

Voorbeelden van cognitieve problemen in het dagelijks leven:

 • Moeite met onthouden of concentreren.
 • Moeite om verschillende dingen tegelijkertijd te doen of onder tijdsdruk.
 • Moeite met plannen en overzicht houden.
 • Het gevoel dat meer mentale inspanning nodig is om tot een goed resultaat te komen.

Wat houdt deelname aan de PAM studie in?

De PAM studie duurt zes maanden. Je kunt deelnemen als je diagnose 2-4 jaar geleden was en je behandeld bent met chemotherapie. Wanneer je kiest om deel te nemen, kun je in de beweeggroep of de controle groep komen. In welke groep je komt, wordt bepaald door middel van loting.

 • Beweeggroep: vier uur sporten per week, waarvan:
  • Twee keer per week één uur training bij een fysiotherapeut in de buurt.
  • Twee keer per week één uur wandelen (Nordic of Power Walking).
 • Controlegroep: verandert huidige beweegpatroon niet tijdens de studie
  • Je krijgt na afloop van de studie een beweegprogramma aangeboden.
    

Aan het begin en het eind van de studie bezoek je het UMC Utrecht voor een aantal metingen. Deze bezoeken bestaan uit het invullen van een aantal vragenlijsten, het afnemen van bloed, een MRI-scan van de hersenen en een fietstest. Daarnaast maak je thuis via internet aan aantal neuropsychologische taken.

Meer informatie

Dit is een gezamenlijk onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut, Medisch Spectrum Twente, en UMC Utrecht. Je kunt echter ook deelnemen als je elders in Nederland bent behandeld.

Wil je meer weten over deze studie? Neem dan contact op met het studieteam. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 - 16.00 uur via:

Telefoon: 088 – 75 695 27 of

E-mail: PAM@umcutrecht.nl (t.a.v. drs. Lenja Witlox (onderzoeker)

Bezoek ook de website van de PAM studie voor meer informatie.

Interesse?

Heb je interesse om deel te nemen aan de studie? Mail dan naar PAM@umcutrecht.nl (t.a.v. drs. Lenja Witlox (onderzoeker)) en vermeld je telefoonnummer.

Of sms ‘Ja [Voornaam + Achternaam]’ naar 06- 26 89 44 60.

Wel bewegen maar niet deelnemen aan de studie?

Wil je een beweegprogramma volgen maar niet deelnemen aan deze studie? Kijk dan eens op www.verwijsgidskanker.nl of volg een Oncofit programma bij jou in de buurt. Oncofit is een therapeutische beweegprogramma voor, tijdens en na kanker, dat therapeutische oefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert.