Mond- en gebitsproblematiek bij borstkankerpatiënten veel groter dan gedacht/vermoed

dinsdag, 25 september 2018

Meerderheid niet gewezen op risico’s en vergoeding extra tandheelkunde

Ruim tweederde van de kankerpatiënten die de vragenlijst heeft ingevuld, ervaart mond- en of gebitsproblemen. Ze vermoeden dat dit door de behandeling tegen kanker komt. Het merendeel is niet door een zorgverlener geïnformeerd over dit risico. Bovendien geeft 85% van de patiënten aan dat zij niet gewezen zijn op de mogelijkheid tot vergoeding van de extra tandartskosten bij gebitsproblemen na kanker.

Dat blijkt uit een peiling onder 1394 (ex-)kankerpatiënten die BVN en NFK (de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) in augustus heeft gehouden. Door bij borstkanker chemotherapie (bestraling of andere behandelvormen tegen kanker) kan er schade aan tanden optreden. Ook kunnen mensen last krijgen van bloedend tandvlees en zweren in hun mond.

Volgens BVN wordt er vanwege onbekendheid nauwelijks een beroep op de regeling gedaan. Als mensen voor die vergoeding in aanmerking willen komen moeten ze - voordat hun behandeling start - een tandarts of mondhygiënist bezoeken. Niet alleen om hun gebit te laten reinigen om zo minder vatbaar te zijn voor ontstekingen, maar ook om vast te laten leggen hoe hun gebit erbij staat. Later kan dan vastgesteld worden of problemen met mond en gebit aan de borstkankerbehandeling te wijten zijn.

Borstkankervereniging Nederland en NFK gaat er bij Zorginstituut Nederland (ZiNL) op aandringen dat de richtlijnen voor gebitsschade als gevolg van kankerbehandeling worden verduidelijkt. Ook wil de federatie meer bekendheid geven aan de regeling voor vergoeding van bijzondere tandheelkunde, zowel bij zorgverleners als zorgverzekeraars. Dan kunnen zij kankerpatiënten hierop wijzen.

Maandag 24 september 2018, lichtte NFK en borstkankerpatient Jacoba het onderwerp toe in de tv-uitzending van Radar.

Lees hier de uitkomsten van onze B-force uitvraag > 

Lees meer in ons dossier mond-en gebitstproblemen bij borstkanker >

Bekijk de uitzending van Radar >