Meer risico op milde hartproblemen door chemotherapie of bestraling

dinsdag, 8 maart 2016

Vandaag presenteert het UMCG op de EBCC-10 de eerste resultaten van de BLOC studie, een onderzoek van Liselotte Boerman, MD/PhD student en Drs. Saskia Maass, PhD student. Het onderzoek bevestigt de kans op hartfalen bij behandeling voor borstkanker.

"Vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker met chemotherapie of bestraling hebben een grotere kans op een verminderde hartfunctie. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een dergelijk onderzoek werd nog niet eerder in de algemene bevolking verricht."

 

Reactie BVN:

Het onderzoek bevestigt de kans op hartfalen bij behandeling voor borstkanker. Hier kun je meer lezen over hartfalen na borstkanker. 

Zorg dat je geïnformeerd bent

BVN vindt het belangrijk dat patiënten goed op de hoogte zijn van de mogelijke late gevolgen van behandelingen. Daarom adviseren we patiënten zich goed voor te bereiden bij het maken van de keuze voor een behandeling. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. De B-bewust checklist Diagnose en behandeling kan daarbij helpen. 

Wees alert op klachten

Op het Nationale Cancer Survivorship symposium (16-01-2016) werd ook aandacht besteed aan dit onderwerp: "Aangetoond is dat er sprake is van een significant hoger risico bij borstkankerpatiënten door behandeling met o.a. Anthracyclines, Trastuzumab en waarschijnlijk ook Taxanen." Ben je behandeld voor borstkanker en ervaar je hartklachten? Ga dan naar je behandelend arts of huisarts voor controle en eventuele doorverwijzing naar cardioloog. Bij een verhoogd risico wordt onder andere een ECG screening en controle cholestorol geadviseerd.

Voorkom of beperk risicofactoren

Helaas kun je hartfalen als mogelijk gevolg van de borstkankerbehandeling niet altijd voorkomen als je chemotherapie krijgt en/of wordt bestraald. Levensstijl is wel een belangrijke factor bij verhoging/verlaging van risico’s. Je kunt een aantal dingen doen om de kans op het krijgen van hartfalen te verkleinen. Belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn: roken, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes (suikerziekte) en stress, zowel kortdurende als langdurige stress.

Lees hier meer over risicofactoren>>

BijlageGrootte
PDF icon Persbericht_BLOC.pdf184.43 KB