Lipofilling wordt vergoed!

donderdag, 15 december 2016

Dankzij de stevige lobby van Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Er is goed nieuws voor borstkankerpatiënten. Vanaf nu wordt Autologe Vet Transplantatie (AFT) oftewel lipofilling bij gedeeltelijke defecten van de borst vergoed. BVN heeft zich, in goede samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), twee jaar lang hard gemaakt voor het vergoeden van deze techniek die voor vele vrouwen een waardevolle uitkomst biedt. 

Afgelopen jaren ontving BVN velen verontruste berichten van vrouwen met ernstige klachten na hun borstreconstructie. Nu komt er eindelijk een einde aan onzekerheid van honderden vrouwen die wachtten op vergoeding van deze behandeling. Van een ‘onaffe borst' naar een echte borst. Dit verschil betekent heel veel voor vrouwen!

Klik op de afbeelding om de tijdlijn van Lipofilling van 2014 tot 2017 te bekijken.

Lipofilling bij gedeeltelijke defecten van de borst wordt vanaf woensdag 14 december 2016 vergoed vanuit het basispakket, onder specifieke voorwaarden. Deze techniek is vooral voor vrouwen die een borstsparende operatie of borstamputatie vanwege borstkanker hebben ondergaan, een waardevolle aanvulling op de behandeling. De vergoeding is ook van toepassing is op vrouwen die vanwege een hoog risico op borstkanker preventief een amputatie ondergaan.

“De deuk naast de prothese is na twee behandelingen helemaal weg en de schrijnende pijn bij "de deuk" is helemaal verdwenen! Ik wilde dat iedere vrouw deze behandeling zonder enige tegenwerking kan krijgen.”

Om in aanmerking te komen voor lipofilling moet voldaan zijn aan specifieke voorwaarden. Ook moet de plastisch chirurg vóórdat de behandeling plaatsvindt, goedkeuring ontvangen hebben van de zorgverzekeraar.

BVN heeft zich samen met de NVPC sinds 2014 ingezet om deze behandeling vanuit het basispakket vergoed te krijgen en is dan ook heel blij voor alle vrouwen die hiervoor in aanmerking komen. Velen wachten al tijden op vergoeding. Zij kunnen zich nu eindelijk laten behandelen. Er komt hiermee ook een einde aan de ongelijkheid tussen vrouwen die de behandeling zelf konden betalen en vrouwen die dat niet kunnen.

Voorwaarden

Je komt in aanmerking voor vergoeding wanneer sprake is van de correctie van:

  • Een volumedefect van de borst dat een minimale diameter van twee centimeter heeft en dat ligt in het decolleté
  • Een volumedefect van de borst dat resulteert in asymmetrie (ongelijkheid) van twee cupmaten of meer
  • (mogelijke) Complicaties of ernstige pijnklachten als gevolg van een tekort aan subcutane (onderhuidse) weefselbedekking na plaatsing van een prothese

Geldt de vergoeding ook bij volledige borstreconstructie?

De vergoeding betreft slechts lipofilling ofwel autologe vettransplantatie voor de correctie van beperkte afwijkingen van de borst zoals na een mammasparende therapie of na een borstreconstructie. Een volledige borstreconstructie met autologe vettransplantatie na het verwijderen dus van de hele borst is alleen mogelijk in studieverband. Meer informatie hierover vind je op www.thebreasttrial.com. In deze studie wordt er geloot tussen een reconstructie met autologe vettransplantatie (gecombineerd met BRAVA) of borstimplantaten. Deelnemers kunnen dus zelf niet voor autologe vettransplantatie kiezen.

Lees meer over deze studie op www.kanker.nl >>

 

Problemen bij de vergoeding van lipofilling

Helaas blijkt in de praktijk dat er patiënten zijn die problemen ervaren bij de vergoeding van lipofilling. Doordat het administratieve afhandelingssysteem van de zorgverzekeraars nog niet is ingericht op de nieuwe voorwaarden van de vergoeding, worden declaraties op basis van oude voorwaarden beoordeeld en daarom afgewezen. Dit is onterecht, want de verzekeraar is verplicht om lipofilling te vergoeden vanuit de basisverzekering, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Lees tips en meer informatie over de problemen rondom vergoeding van lipofilling, of meld je klacht via het meldpunt >>

Wil je ons werk steunen?

Word lid >>