Kwart werkende kankerpatiënten mist goede begeleiding bedrijfsarts

dinsdag, 2 april 2019

Ruim een kwart van de kankerpatiënten vindt dat hun bedrijfsarts tekortschiet in de begeleiding. In hun ogen ontbreekt het de arts aan specifieke kennis over kanker en de gevolgen daarvan op lange termijn. Dit terwijl de ziekte grote gevolgen heeft voor hun werk. Bij negen op de tien mensen wordt de werksituatie aangepast, zes op de tien ervaart financiële gevolgen en een op de tien verliest zelfs zijn baan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) – waar wij BVN aan meewerkte – onder 3.500 (ex-)kankerpatiënten en 602 naasten naar de impact van kanker op hun werk.

“Ik had het gevoel dat al mijn zekerheden weg waren. De enige zekerheid die ik nog had, was mijn werk. Voor mij was het heel logisch dat ik toch enigszins aan het werk probeerde te blijven.” Na de diagnose borstkanker wilde Anjo Bloemen haar leven zo normaal mogelijk door laten gaan. Daar hoorde werk bij, maar haar directeur, bedrijfsarts en medewerker personeelszaken besloten zonder overleg met Anjo dat ze haar leidinggevende taken moest neerleggen. Ik was daar nog helemaal niet aan toe. Het voelde alsof dat laatste stukje zekerheid van me werd afgenomen.”

Onbegrepen

Er zijn veel meer mensen met de diagnose kanker die zich niet begrepen voelen door hun werkgever. Ook bedrijfsartsen schieten flink tekort. Ruim een kwart van de patiënten die begeleid werd door een bedrijfsarts, vindt dat die begeleiding tekort schoot.

Patiënten missen specifieke kennis en voelen zich daardoor onbegrepen. Ook hebben ze vaak het gevoel dat ze gepusht worden om weer snel aan het werk te gaan, terwijl ze daar nog niet aan toe zijn. De mensen die iets hebben gemist in de begeleiding van de arts gespecialiseerd in werk, geven de begeleiding gemiddeld een 4,6.

Borstkanker en werk

Aan het onderzoek van NFK namen veel mensen met borstkanker deel. Ruim 40 procent van hen kreeg geen behandeling van een arts die is gespecialiseerd is in werk (bedrijfsarts). Drie op de tien vrouwen miste iets in de begeleiding van een bedrijfsarts en een kwart geeft deze begeleiding een 5 of lager. Verder is een kwart ontevreden over de aanpassingen die zijn gedaan in/op het werk. Financieel worden mensen met borstkanker ook getroffen; 91 procent ging er financieel op achteruit, 75 procent had hier in meerdere of mindere mate problemen mee.

Bekijk hier de borstkankerspecifieke resultaten van de uitvraag

Advies van BVN

Als je borstkanker krijgt en je hebt advies nodig op het gebied van werk, raden wij je aan om een BACO in te schakelen. Dit is een Bedrijfsarts Consulent Oncologie, een bedrijfsarts die is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker. Op onze website lees je daar meer over. Borstkankervereniging Nederland blijft zorgverleners wijzen op het bestaan van deze BACO’s en blijft benoemen dat het belangrijk is om patiënten te wijzen op deze extra hulp. In de belangenbehartiging op het gebied van kanker en werk trekt BVN op met NFK.

Meer informatie

Wil je meer informatie over werken bij borstkanker? Bekijk het dossier werk

De b-bewust checklist 'werk en re-integratie' helpt je bij het voorbereiden van gesprekken met anderen over werk en/of re-integratie in de eerste twee jaar na de diagnose. Selecteer een onderwerp en vul je eigen checklist aan

Hier lees je meer over het onderzoek van NFK naar kanker en werk.