BVN en Ommelander Ziekenhuis bij SBS programma Samen Sterk

vrijdag, 10 juni 2016

Borstkanker is iets wat je overkomt en waar je ongewild mee geconfronteerd wordt. Het helpt als je voor en tijdens de behandeling regelmatig stil staat bij wat je wensen, zorgen of vragen zijn. Borstkankervereniging Nederland ondersteunt patiënten tijdens hierbij en werkt samen met het Ommelander Ziekenhuis Groningen met als doel de zorg nog patiëntgerichter te maken.

Kijk de uitzending 'Samen Sterk' bij SBS6 terug via de website van SBS6

Het item begint bij 9.50 minuten.

 

Maaike Schuurman van BVN vertelt in het programma op welke wijze patiënten worden ondersteund:

“Wanneer je te horen krijgt dat je ziek bent, komen er vele gevoelens naar boven zoals angst en boosheid. Deze emoties kunnen goede informatieverwerking bemoeilijken bij een patiënt. Daarnaast verloopt het proces heel snel en is er vaak weinig tijd om stil te staan bij eigen zorgen, wensen en voorkeuren en weloverwogen keuzes te maken. Een goede voorbereiding kan helpen om overzicht te krijgen en meer rust te ervaren om informatie op te nemen en bewuste keuzes te maken. De kans is dan kleiner dat je achteraf het gevoel hebt ‘had ik maar…’

Dian Biemans, presentatrice van Samen Sterk: Op welke manier worden patiënten hierin ondersteund?

Maaike: 

“Samen met patiënten en zorgverleners is er een online hulpmiddel ontwikkeld, B-bewust. Dit helpt patiënten om gesprekken voor te bereiden en te motiveren om voorkeuren, zorgen en vragen in te brengen in gesprekken met de zorgverleners/experts. Zo worden de vragen en onderwerpen op een rijtje gezet die relevant kunnen zijn tijdens je behandeling voor borstkanker.”

Borstkankervereniging Nederland en het Ommelander Ziekenhuis Groningen werken samen met één doel; voorlichting op maat en patiëntgerichte zorg. 

Chirurg David de Vries van het Ommelander Ziekenhuis vertelt hoe B-bewust is ingepast in de normale werkwijze die een ziekenhuis hanteert:

“De patiënt kan alle onderwerpen die zij graag naar voren wil brengen in het gesprek met behulp van de B-bewust checklist samenstellen. Zo kunnen we samen kijken wat de behoefte is bij de patiënt en daarop de zorg afstemmen. Dat betekent dat er een persoonlijke visie gaat komen voor hoe haar behandeling eruit gaat zien. Met als doel om samen vooruit te komen.”

Bernadette heeft borstkanker gehad en ervaarde B-bewust en de samenwerking met het Ommelander Ziekenhuis:

“Als patiënt denk je vaak ‘De dokter is de expert’. En dat klopt, in het ziekenhuis weten ze alles over borstkanker. Maar ik ben zelf expert over mijn leven en wat voor mij belangrijk is. De samenwerking met het ziekenhuis heb ik ervaren als een warm bad.”