Angst en depressie klachten na borstkanker

woensdag, 28 maart 2018

Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker, hebben tot 10 jaar na hun behandeling vaker last van depressie en angst, dan vrouwen die geen borstkanker hebben gehad. Dit blijkt uit een studie van promovenda en huisarts-in-opleiding Saskia Accord-Maass van het UMCG, die in totaal 350 vrouwen onderzocht die meer dan 5 jaar geleden borstkanker hebben gehad. Bij Borstkankervereniging Nederland zijn deze signalen bekend. Vooral de angst voor terugkeer van de ziekte is een veelgenoemde angst die het dagelijks leven kan beïnvloeden.

Dit bleek ook uit de antwoorden op de vraag aan ons B-force panel in 2017: ‘Ervaar jij angst voor terugkeer van borstkanker?’ Van de mensen uit het panel waarbij de diagnose langer dan tien jaar geleden was, ervaart 9% wekelijks of dagelijks angst. Nazorg en late gevolgen na borstkanker staan hoog op onze agenda, zowel mentale (geestelijke), sociale als lichamelijke gevolgen.

Ervaar jij angst en depressie?

Nazorg en late gevolgen na borstkanker staan hoog op onze agenda; zowel bovengenoemde mentale (emotionele) en sociale gevolgen, als ook lichamelijke gevolgen. Zie hiervoor ons online dossier over Late gevolgen

Lees het nieuwsbericht dat UMCG op hun website heeft gepubliceerd >>