Akkoord Friese ziekenhuizen over borstkankerzorg

woensdag, 28 juni 2017

Binnen twee jaar komt er een provinciaal borstkankercentrum in Leeuwarden. Rian Terveer (patient advocate BVN en Zorgbelang Fryslân) zat in de werkgroep die zich het afgelopen half jaar bezig heeft gehouden met een verkennend onderzoek om de kwaliteit van de Friese borstkankerzorg te verbeteren. Zij verzorgde op 26 juni de openingsspeech en het eindadviesrapport van de werkgroep werd overhandigd.

De werkgroep, bestaande uit medisch specialisten, ziekenhuismedewerkers en borstkankerpatiënten, voerden het afgelopen halfjaar samen een verkennend onderzoek uit. Op basis van dat advies, dat op 26 juni is vrijgegeven, kiezen de bestuurders van de vier Friese ziekenhuizen voor Leeuwarden als behandelcentrum voor borstkankeringrepen.

In Friesland vinden er jaarlijks tussen de 600 en 750 operaties plaats, verspreid over alle vier de ziekenhuizen. Door patiëntenbesprekingen en alle operaties op één plek te concentreren, willen de ziekenhuizen de kwaliteit van de Friese borstkankerzorg verbeteren.

Rian Terveer-Couperus en Borstkankervereniging Nederland kijken terug op een zeer geslaagde samenwerking waarin de stem van de patiënt concreet is meegenomen in het besluit.

BVN pleit voor de concentratie van borstkankerzorg en vindt daarom de samenwerking van de vier Friese ziekenhuizen een goed initiatief. Onze visie op optimale borstkankerzorg vanuit patiëntenperspectief hebben we samengevat in tien punten: B-optimaal 

Lees het nieuwsbericht in de Leeuwarder Courant van 27 juni 2017 >>