29 juni: Vertoning borstkankerfilm in Europees parlement

woensdag, 15 juni 2016

Op woensdag 29 juni wordt de film "Het boek is nog niet uit..." vertoond in het Europese parlement in Brussel. Initiatiefnemer van de film Adrienne Veraart heeft hierin het voortouw genomen om zo de boodschap van de film internationaal uit te kunnen dragen. De film is intussen in het Engels ondertiteld en kan zo ook internationaal verspreid worden.

 

Op internationaal niveau is er nog een hele wereld te winnen qua beeldvorming over de ziekte. Een nieuw onderzoek wijst uit dat 22 tot 42 procent van de Europeanen van mening is dat vrouwen met een vergevorderd stadium van borstkanker hun ziekte geheim zouden moeten houden. De bevindingen werden gepresenteerd tijdens het Europese borstkankercongres (EBCC) in Amsterdam (maart 2016).

Sociaal stigma

Het rapport van Fatima Cardoso (MD, directeur Breast Cancer Unit in Lissabon) onderstreept de omvang van het sociale stigma dat samenhangt met ongeneeslijke borstkanker. Misverstanden rondom de ziekte liggen hieraan vaak ten grondslag. 24 tot 59 procent gelooft namelijk dat patiënten met uitgezaaide borstkanker geen preventieve maatregelen hebben genomen en op de één of andere manier verantwoordelijk zijn voor hun ziekte. ‘We moeten het begrip onder het publiek van de gevorderde vorm van de ziekte verhogen en eraan werken om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren’, concludeert Cardoso tijdens de presentatie van het rapport.

Tegenwoordig leven vrouwen met een slechte prognose langer dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dit dankzij betere zorg en nieuwe medicijnen. BVN vindt het tijd dat het stereotype beeld van deze vrouwen bijgesteld wordt, in Nederland, maar ook internationaal. Deze film helpt daarbij. 

De BVN afvaardiging naar Brussel zijn Adrienne Veraart, bestuurslid Ellen Verschuur en Patricia Roobol. Na de vertoning zal de film worden aangeboden aan de Europese koepel "Europa Donna". BVN is lid van deze koepel.  

Over de film "Het boek is nog niet uit..."

BVN heeft dankzij Pink Ribbon en samen met Kick Stokvis Media een film gemaakt over drie vrouwen met uitgezaaide borstkanker. In deze film vertellen de vrouwen openhartig hoe zij hun leven invulling geven, waar ze tegenaan lopen, hoe ze aankijken tegen de eindigheid van hun leven. Met als doel het gesprek met elkaar te voeren over het leven na een slechte prognose. Want er is nog leven. Ik ben dan wel ongeneeslijk ziek, maar mijn boek is nog niet uit.

Bekijk hier de nieuwsflits van 4 februari (2016) over ongeneeslijk ziek.

Het boek is nog niet uit...