17 miljoen euro voor onderzoek naar DCIS

vrijdag, 10 februari 2017

Borstkankervereniging Nederland (BVN) feliciteert patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Avl) met de Brits-Nederlandse prijs van ruim 17 miljoen euro om onderzoek te doen naar DCIS.

DCIS geen borstkanker

DCIS is een mogelijk voorstadium van borstkanker, maar het is (nog) geen borstkanker. Bij DCIS is er sprake van een woekering van cellen dat zich beperkt tot de melkgangen. DCIS kan uitgroeien tot borstkanker, daarom wordt het wel behandeld alsof het borstkanker is.

In de Volkskrant (10-02-2017) zegt Wesseling “In de meeste gevallen blijven de onrustige cellen in de melkgangen zitten, waar ze geen kwaad kunnen. Soms groeien ze door naar het borstweefsel en ontwikkelen ze zich tot kanker. Artsen weten nu niet bij welke vrouwen de cellen mogelijk de verkeerde kant op gaan en kunnen daardoor geen goede informatie geven over de risico's. Het onderzoek moet daarin verandering brengen. Doel is om onnodige belastende ingrepen te voorkomen. Nu worden alle vrouwen met DCIS behandeld alsof ze borstkanker hebben. Dat betekent een borstsparende operatie, gevolgd door bestralingen en soms zelfs een amputatie.”.

Bekijk hier de video waarin Wesseling zijn onderzoek toelicht >>

BVN actief betrokken bij het onderzoek

BVN vindt het onderzoek van Jelle Wesseling van grote waarde en levert een actieve bijdrage. Patient advocates Ellen Verschuur en Marja van Oirsouw zijn als patient partner nauw betrokken bij de studie van Jelle Wesseling. Zij zijn niet alleen betrokken bij het ontwerp en de opzet van de studie, maar blijven partner gedurende de looptijd

Marja van Oirsouw: “Als Patiënt Advocates van dit internationale consortium zijn we volwaardig lid van de onderzoeksgroep. We zijn betrokken bij alle correspondentie en vergaderingen en hebben onze rol in de verschillende onderdelen van de studie. We hebben samen met onze collega- patient partners uit Engeland en de VS een communicatieplan geschreven voor deze studie. Het is heel fijn te ervaren dat de onderzoekers bij deze studie de vertegenwoordiging van de patiënt zo serieus nemen.".

RTL nieuws

Vrijdag 10 februari 2017 besteedde RTL nieuws aandacht aan dit onderzoek. BVN patient advocate Ellen Verschuur lichtte toe hoe waardevol dit onderzoek is voor alle toekomstige DCIS patiënten.

Lezingen op 13 mei 2017

Wil je meer weten over dit onderzoek? Op organiseert BVN aansluitend op de ledenvergadering (ALV) en tweetal lezingen waarin onderzoekers en patient advocates vertellen hoe waardevol hun samenwerking is en hoe dit het onderzoek sterker maakt. Jelle Wesseling zal daar een lezing houden over de LORD trail.

Leden ontvangen bericht over deze ALV en de lezingen.

Nog geen lid? Kijk hier voor meer informatie >>

Meer lezen