MRI bij borstkanker

De MRI-scan bestaat uit een tunnel. Hierin zitten een zeer sterke magneet, radiogolven en een computer. Daarmee worden afbeeldingen gemaakt, waarop dwarsdoorsneden en lengtedoorsneden van je borsten te zien zijn.

De laborant spuit voor het onderzoek contrastvloeistof in via een bloedvat in je arm. Daardoor kleurt de borstkanker aan. De radioloog kan bij het bekijken van de afbeeldingen precies bepalen waar de tumor zit, hoe groot deze is en/of er uitzaaiingen te zien zijn.

Voor de MRI scan moet je op je buik liggen, met je borsten in een speciaal meetapparaat. De tunnel is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Je bovenlichaam komt in het midden van de tunnel. De laborant is in een andere ruimte en kan jou zien via een camera. Je kunt via een microfoon met de laborant praten. Doordat je in een tunnel ligt, kan het onderzoek soms benauwend zijn. Ook maakt het apparaat veel lawaai. Hiervoor krijg je oordopjes in.

Het onderzoek kan een goede aanvulling zijn op de mammografie en de echografie van de borst.

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag je niet in de MRI als je een pacemaker hebt of als je metaalsplinters in je lichaam hebt. Ook mag je geen metalen voorwerpen meenemen naar de kamer waar de MRI-scanner staat, omdat deze aangetrokken worden door het apparaat. Als er in je borst een metalen clipje zit, aangebracht na een biopsie, is dat niet gevaarlijk.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.