Meer informatie over overgangsklachten

Boeken

Het Borstkankerboek, Dr. H. Oldenburg en anderen

Zorgboek Borstkanker, S. Kollaard e.a.

Zorgboek Vermoeidheid en kanker, Stichting September in samenwerking met verschillende organisaties.

Handboek voor overlevers van kanker, J. Terlingen.

In het Nederlands zijn geen boeken verschenen over seksualiteit en borstkanker, in het Engels wel.

100 Questions & Answers about Breast Cancer, Sensuality, Sexuality and Intimacy, M.L. Krychman, S. Kellogg Spadt & S. Finestone (2011).

Intimacy after Breast Cancer: Dealing with your Body, Relationships, and Sex, G. M. Maisano (2010).

Artikelen

Gratis te downloaden via het archief van B, het tijdschrift van Borstkankervereniging Nederland (BVN) Je kunt B ook thuis ontvangen, klik hier om je te abonneren

Eerste hulp bij hormoontherapie’, winter 12 2014 B

Feiten over voeding en (borst)kanker’, najaar 2014 B

Moe, maar niet moedeloos’, 9 midwinter 2013 B

Over seks gesproken’, nummer 8 2013 B 

Fitter door hardlopen’, 7 voorjaar 2013 B

Hier en nu’ (over mindfulness) , nummer 5 nazomer 2012 B

B-trokken: interview over kinderen krijgen na borstkanker 'Mijn kindjes staan symbool voor een nieuwe levensfase', nummer 5 nazomer 2012 B

Erfelijk belast: hormoonvervanging na eierstokverwijdering’, nummer 3 2011 B

Hormoontherapie: bij ieder individu anders’, nummer 1, voorjaar 2011 B

Gratis te lezen op radboudumc.nl
Kanker en kinderwens’ (het artikel begint pagina 5)

jaargang 2, nummer 2 2013, Radboud Report Oncologie.

Checklist

www.b-bewust.nl

Op www.b-bewust.nl (een website van BVN) kun je een persoonlijke, digitale checklist aanmaken met vragen die je aan je (huis)arts of verpleegkundige wilt stellen. Je selecteert de vragen die op dat moment voor jou van belang zijn. Dit doe je per thema en onderwerp. In het thema ‘Mogelijke effecten van borstkanker’ komen bijwerkingen aan bod.

Raadpleeg ook eens de checklist ‘Voeding en beweging’ en ‘Jong en borstkanker’. Je kunt je lijst met vragen altijd en overal inzien en wijzigen. Het aanmaken van een checklist kost niks.

Online hulpmiddelen

www.lastmeter.nl

De Lastmeter – ontwikkeld door IKNL – is een online hulpmiddel waarmee je de problemen in kaart kunt brengen die je ervaart door je ziekte. Het kan je helpen bij je gesprekken met je zorgverleners.

www.owise.nl

Owise is een website en een mobiele app waarmee je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar hebt. Hou bij hoe je je voelt, schrijf je vragen op, voer alle medische gegevens in en lees over je behandelplan.

www.houvastvoorelkaar.nl 
De Universiteit Twente en VU medisch centrum hebben de cursus ‘Houvast, voor elkaar’ ontwikkeld, voor partners van mensen die kanker hebben (overleefd). Deze online cursus biedt informatie en steun en helpt je, alleen of samen met je partner, het beste te halen uit deze moeilijke tijd.

www.oncokompas.nl
Het OncoKompas helpt patiënten om na de behandeling van kanker zelf of met hulp de weg te vinden naar de meest optimale nazorg en revalidatie, afgestemd op de persoonlijke gezondheid en situatie van de patiënt. Het OncoKompas is bedoeld om te herstellen van kanker als de eerste schrik en drukte voorbij is. Dat is vanaf zo’n drie maanden na de behandeling.

Slaap Lekker-website & app
Voor mensen die lijden aan slapeloosheid is de Slaap Lekker-app van VGZ een hulp voor het slapen gaan. Met de app kun je je slaapproblemen in kaart brengen. Je kunt ook een slaapdagboek bijhouden. De Slaap Lekker-service is ook via internet te gebruiken, ook als je niet bij VGZ verzekerd zijn.

www.opademnaborstkanker.nl
De website ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden.

Folders en brochures 

Gratis te bestellen en te downloaden via www.kanker.nl

Vermoeidheid na kanker

Revalideren bij kanker

Kanker en seksualiteit

Gratis te downloaden via www.seksualiteit.nl

Borstkanker en seksualiteit

Te bestellen via vumc.nl tegen betaling van portokosten
80 vragen over kanker en seksualiteit

Gratis te downloaden via www.nnf-info.nl

Vruchtbaarheid & Borstkanker

Vruchtbaarheid & Kanker

Websites

www.monitorborstkankerzorg.nl 
De Monitor Borstkankerzorg (een initiatief van BVN) helpt je bij je keuze voor een ziekenhuis.

www.kanker.nl

Kenniscentrum seksualiteit RutgersWPF

Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) 
Uitgebreide informatie (folders) over de het behouden van je vruchtbaarheid na een kankerbehandeling. Je vindt er ook een overzicht van alle IVF-centra in Nederland (klik op het kopje ‘contact’).

Freya de vereniging van mensen met vruchtbaarheidsproblemen

Hier kun je onder andere ervaringsverhalen lezen.

AYA
Informatie voor jongvolwassenen met kanker in de leeftijd van 18-35 jaar over opleiding, emoties, werk, zelfstandigheid, aangaan van relaties, vruchtbaarheid of seksualiteit.

Amazones
Informatie voor jonge vrouwen met borstkanker. Op de website en in het forum wordt onder andere aandacht besteed aan vruchtbaarheidsproblemen.

Liefde in tijden van kanker

Documentaire over liefde na kanker. In deze documentaire vertellen zeven vrouwen, die behandeld zijn voor borstkanker, hoe de kanker een invloed heeft gehad op hun gevoel van vrouwelijkheid, op hun relationele leven en op hun seksleven.

Osteoporose Stichting

Informatie over botontkalking en de behandelmogelijkheden.

Osteoporosevereniging
Tips over omgaan met botontkalking. Ervaringsdeskundigen beantwoorden vragen en geven advies.

www.voedingenkankerinfo.nl 
Informatie en advies van wetenschappers over voeding en kanker. Op de website kun je vragen stellen aan deskundigen.

KWF Kankerbestrijding 
Informatie van KWF Kankerbestrijding over een gezonde levensstijl

Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Database met gezonde recepten van Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Nieuwsbrief

Enkele malen per jaar maakt BVN een nieuwsbrief over late gevolgen van borstkanker. De nieuwsbrief ontvang je per e-mail. Aanmelden kan via de website en kost niets. Meld je hier aan.

Eerder verschenen nieuwsbrieven over late gevolgen kun je nalezen in hetonline archief.

Informatie (ook voor niet-leden)

Borstkankervereniging Nederland

Algemene informatie
ma t/m vrij: 09.00-16.00 uur
Telefoon (030) 291 72 22

Ervaringslijn, één-op-één contact met een ervaringsdeskundige
ma-wo-vrij: 10.00-13.00 uur

Telefoon (030) 291 72 20

Of je kunt een bericht sturen naar de BVN expertgroep Late Gevolgen. Een ervaringsdeskundige van de expertgroep neemt dan contact met je op.

Bronvermelding

Het artikel over (vervroegde) overgangsklachten is opgesteld in samenwerking met:

  • de ervaringsdeskundigen van de BVN expertgroep Late Gevolgen, waaronder Marie-Louise van de Hoef.
  • Mirjam Velting, coördinator ledencontact BVN
  • Josée Keurentjes, onderzoeksverpleegkundige UMCG
  • Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF)

Andere bronnen die zijn geraadpleegd zijn: