Meer informatie over lymfoedeem

Boeken

Artikelen

Gratis te downloaden via het archief van B, het tijdschrift van Borstkankervereniging Nederland (BVN) Je kunt B ook thuis ontvangen.

Checklist

www.b-bewust.nl

Op www.b-bewust.nl (een website van BVN) kun je een persoonlijke, digitale checklist aanmaken met vragen die je aan je (huis)arts of verpleegkundige wilt stellen. Je selecteert de vragen die op dat moment voor jou van belang zijn. Dit doe je per thema en onderwerp. In het thema ‘Mogelijke effecten van borstkanker’ komt het onderwerp lymfoedeem aan bod. Bekijk ook eens de checklist ‘Voeding en Beweging’.

Je kunt je lijst met vragen altijd en overal inzien en wijzigen. Het aanmaken van een checklist kost niks.

Online hulpmiddelen

www.lastmeter.nl
De Lastmeter – ontwikkeld door IKNL – is een online hulpmiddel waarmee je de problemen in kaart kunt brengen die je ervaart door je ziekte. Het kan je helpen bij je gesprekken met je zorgverleners.

www.owise.nl
Owise is een website en een mobiele app waarmee je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar hebt. Hou bij hoe je je voelt, schrijf je vragen op, voer alle medische gegevens in en lees over je behandelplan.

Folders, Brochures en Richtlijnen

Websites

Hieronder een aantal pagina’s die mogelijk interessant zijn:

  • Uitleg over okselklierverwijdering
  • Hulpwijzer, namen en adressen van hulpverleners en organisaties op het gebied van lymfoedeem, armkousen, revalidatie en sport  en voeding.
  • Uitleg over late gevolgen van borstkanker. Aan borstkanker en de intensieve behandelingen ertegen, kun je klachten overhouden waar je veel en lang last van hebt. Klachten die soms pas na de behandeling ontstaan en je belemmeren in je dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Lymfoedeem is een van de late gevolgen van borstkanker.
  • Lymfoedeem & werk; Soms kun je door lymfoedeem niet of slechts gedeeltelijk je werk doen. Op deze pagina vind je een lijst van zaken waar je rekening mee moet houden, tips en informatiebronnen.

www.monitorborstkankerzorg.nl
De Monitor Borstkankerzorg (een initiatief van BVN) helpt je bij je keuze voor een ziekenhuis.

www.kanker.nl
Op de kanker.nl vind je verschillende artikelen over lymfoedeem. Je kunt er onder andere meer lezen over de verschillende behandelingen, hoe je lymfoedeem kunt voorkomen en je zelf ertegen kunt doen

Via onder andere discussiegroepen van kanker.nl kun je in contact komen met lotgenoten.

www.lymfoedeem.nl
De website van het Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet) biedt veel achtergrondinformatie over lymfoedeem. Je kunt er onder andere meer lezen over:

Via de website kun je ook de ‘Richtlijn Lymfoedeem 2014 Patiëntenversie’ downloaden.

In de richtlijn staat beschreven wat de meest wenselijke zorg is voor mensen met lymfoedeem. Het verloop van het proces van diagnose, behandeling en

vervolg wordt duidelijk en uitgebreid uitgelegd.

Via het forum van NLNet kun je in contact komen met lotgenoten.

www.opademnaborstkanker.nl
Deze website ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden.

www.oncokompas.nl

Het OncoKompas helpt patiënten om na de behandeling van kanker zelf of met hulp de weg te vinden naar de meest optimale nazorg en revalidatie, afgestemd op de persoonlijke gezondheid en situatie van de patiënt. Het OncoKompas is bedoeld om te herstellen van kanker als de eerste schrik en drukte voorbij is. Dat is vanaf zo’n drie maanden na de behandeling.

www.stichting-ok.nl

Stichting OK (de Stichting voor Overlevers van Kanker) is een organisatie voor mensen die zijn genezen van kanker en voor hun naasten, opgericht door Jeroen Terlingen. Deze stichting verschaft toegankelijke en betrouwbare informatie over de late gevolgen van de behandeling van alle vormen van kanker: lichamelijk, geestelijk, maatschappelijk en sociaal. Terlingen schreef ook het Handboek voor Overlevers.

Nieuwsbrief

Enkele malen per jaar maakt BVN een nieuwsbrief over late gevolgen van borstkanker. Op deze pagina kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief en  de eerder verschenen nieuwsbrieven over late gevolgen nalezen.

Informatie

Contact met Borstkankervereniging Nederland

Bronvermelding

Deze informatie is opgesteld in samenwerking met:

  • de ervaringsdeskundigen van de BVN expertgroep Late Gevolgen, waaronder Johanna Fijn en Inge van Welsum
  • Mirjam Velting, coördinator ledencontact BVN
  • Eva van Zuiden, oedeemfysiotherapeut bij Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie Utrecht (OOFU)
  • Anneke Huijbregts, huidtherapeut bij Huidtherapeutisch Centrum Breda (HTC Breda)  

Andere bronnen die zijn geraadpleegd zijn: