Borstreconstructie met TRAM/DIEP methode

Als voor de borstreconstructie spierweefsel, huid en vet uit de buik worden verplaatst naar de borst, heet dit de TRAM methode. Hierbij wordt een zogenaamd 'huideiland' (in medische termen: transversaal huideiland) op de rectus abdominis spier gebruikt (TRAM lap). Bij de DIEP-methode (Deep Inferior Epigastric artery Perforatorlap) worden alleen huid- en vetweefsel verplaatst en dus geen spieren.

TRAM methode

Deze borstreconstructietechniek wordt op drie manieren uitgevoerd:

Gesteelde TRAM lap

Bij de gesteelde TRAM lap wordt de rechte buikspier (rectus spier), met huid en vet erop uit de buikwand, via een tunnel onderhuids naar de borst verplaatst. De bloedvaten naar de buikspier blijven aan de buik zitten, zodat de bloedtoevoer intact blijft.

Risico’s bij de gesteelde TRAM lap zijn (gedeeltelijke) afsterving van het weefsel (lapnecrose) of stuwing in de bloedvaten. Omdat één of beide rechte buikspieren worden verplaatst uit de buikwand, is het vaak nodig om de buikwand te verstevigen met een kunststof matje. Vanwege deze risico’s wordt deze methode niet uitgevoerd bij vrouwen die overgewicht hebben (BMI van 30 of hoger), roken of diabetes hebben. Er is een kans dat de buikwand na het wegnemen van de rechte buikspier verzwakt en leidt tot 'bulging' (uitzakken of uitbollen van (een deel) van de buikwand en verlies van stevigheid van het spiercorset van de romp, wat tot rugklachten kan leiden).  

Vrije TRAM LAP

De vrije TRAM lap is wereldwijd de meest gebruikte borstreconstructiemethode met lichaamseigen materiaal. Hierbij worden de buikspier, -vet en -huidlap helemaal los gemaakt van het lichaam. De bloedvaten die deze lap vanuit de lies van bloed voorzien worden met behulp van een microscoop aangesloten op bloedvaten in de borstkas. Het gebruikte huid- en vetweefsel worden op de plek van borst gebruikt om een natuurlijk uitziende borst te maken.

Er is een kans dat de buikwand na het wegnemen van de rechte buikspier verzwakt en leidt tot 'bulging' (uitzakken of uitbollen van (een deel) van de buikwand en verlies van stevigheid van het spiercorset van de romp, wat tot rugklachten kan leiden).  

Spiersparende TRAM lap

Bij de spiersparende TRAM lap (mini-TRAM) wordt een klein deel van de buikspier verplaatst. In tegenstelling tot de andere TRAM-methoden is het meestal niet nodig om de buikwand te verstevigen met een kunststof matje. 

DIEP-lap methode

Dit is de doorontwikkelde versie van de TRAM lap. Bij de DIEP-lapmethode (Deep Inferior Epigastric artery Perforatorlap) worden alleen huid- en vetweefsel verplaatst en dus geen spieren. Hierbij worden de kleine vaten die door de buikspier heen lopen vrij gemaakt uit de rechte buikspier. 

Deze kleine vaatjes lopen naar de grotere bloedvaten in de lies en worden bij de reconstructie, zoals eerder beschreven, weer aangesloten op bloedvaten in de borstkas. Dit gebeurt onder de microscoop. Omdat de rechte buikspier gespaard wordt, is het meestal niet nodig om de buikwand te verstevigen. Deze operatie is complexer dan de TRAM methode.

Voor- en nadelen van de TRAM/DIEP methode

Voordelen:

  • De borst ziet er natuurlijk uit
  • De borst voelt warm
  • Voor vrouwen die geen implantaat willen is dit een goede optie
  • Je krijgt meteen een buikwandcorrectie
  • De borst evolueert mee en wordt dus kleiner bij afvallen en groter bij aankomen

Nadelen:

  • Er ontstaat een groot litteken over de gehele breedte van de onderbuik
  • De navel wordt via een incisie (snee) in de naar beneden getrokken buikhuid ingehecht. Hierbij bestaat een kans op navel afsterven
  • Risico op zwakke buikspieren
  • Risico op littekenbreuk van de buik
  • Het herstel duurt enkele maanden
Borstreconstructie mogelijkheden

Ervaringen van vrouwen:

met lichaamseigen weefsel: 

DIEP | LD | PAP | SGAP | lipofilling

Wil je ervaringen lezen en foto’s bekijken van vrouwen die een reconstructie met de DIEP-flap kregen? Klik dan door naar de verhalen van:

Diana

Hilde

Iris

Jessica

Hier vind je nog weer ervaringen en foto’s over borstreconstructie >