Tepels bij borstreconstructie

Vaak wordt bij een borstamputatie de tepel ook verwijderd. Overleg met je plastisch chirurg of dit bij jou ook nodig is. Als dit het geval is, zijn er verschillende manieren om een tepel na te maken.

Tepeltatoeage

Hierbij worden een tepel en tepelhof getatoeëerd. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar je bent vrij om zelf een tatoeëerder te zoeken die ook medische tatoeages maakt. Informeer bij je zorgverzekering naar de vergoeding.

Tijdelijke tepels

Eenvoudige, tijdelijke mogelijkheden zijn siliconen plaktepels en tepelplaatjes die je op de huid kunt wrijven.

Tepelreconstructie

Er zijn verschillende technieken waarmee de plastisch chirurg operatief een nieuwe tepel maakt. Zo kan er een nieuw tepelknopje worden gemaakt door lokaal huid te verplaatsen. De tepel en tepelhof kunnen hierna worden getatoeëerd. Lees meer over tepelreconstructie >

Tepelbehoud

Soms kan de tepel worden gespaard. Bijvoorbeeld bij vrouwen met een erfelijke of familiare aanleg voor borstkanker die zich preventief laten opereren. Het is dan bewezen veilig om de tepel te laten zitten. Sommige artsen denk dat het laten zitten van de tepel niet veilig is, maar dit blijkt niet uit onderzoek.

Als je borstkanker hebt, hangt het af van de plek van de tumor of de tepel kan worden gespaard. De oncologisch chirurg kan je hier meer over vertellen. Lees meer over de voor- en nadelen van tepelbehoud >