Registratie borstimplantaten

Sinds april 2015 zijn plastisch chirurgen gestart met registreren van borstimplantaten. Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft het borstimplantatenregister ontwikkeld samen met fabrikanten en het DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) en MRDM (Medical Research Data Management). Naast plastisch chirurgen werken ook alle Nederlandse fabrikanten en leveranciers van borstimplantaten mee aan het registratiesysteem, waardoor er sprake is van dubbele controle op de borstimplantaten die bij vrouwen worden ingebracht.

Wat registreert de registratie borstimplantaten?

In deze registratie wordt opgenomen welk soort implantaat je hebt. Dit kan zowel voor een borstvergroting als voor een borstreconstructie zijn.

Waarom is er een register nodig?

De registratie is voornamelijk voor de traceerbaarheid. Als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaald type implantaat niet veilig is, kan gemakkelijk achterhaald worden wie dat type implantaat heeft. Omdat deze registratie er in het verleden niet was, was het tijdens de PIP affaire lastig te achterhalen wie er een PIP implantaat had. De persoonsgegevens in het register zijn alleen te zien voor jou behandelend arts. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar contact met jou op kan nemen omdat je in het register staat.

Implantaten en allergie

Overweeg je een siliconen borstprothese (implantaat)? Vraag dan aan je arts om vooraf te kijken of je er misschien allergisch voor bent.

Klachten van je siliconen implantaat?

Heb jij gezondheidsklachten door siliconen implantaten? Deze klachten kun je melden bij het SVS-meldpunt klachten siliconen

Wet voor registratie verplichting

Momenteel werkt de minister aan een wet die deze registratie verplicht stelt voor iedere arts die met borstimplantaten werkt.